Hlavní obsah

Johnson se omluvil za covidové večírky. Situaci v Downing Street okamžitě vyřeším, slíbil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson se ve Sněmovně lordů omluvil za své jednání i způsob, jakým reagoval na zprávy o večírcích ve svém sídle. „Chápu vztek, který lidé cítí,“ uvedl. Reagoval tím na zprávu tajemnice Sue Grayové, která večírky v sídle premiéra vyšetřuje.

Foto: Alberto Pezzalli, ČTK/AP

Britský premiéer Boris Johnson míří do parlamentu ze sídla premiéra

Článek

Johnson obhajobu před poslanci začal poděkováním Grayové a prostým „omlouvám se”. Premiér slíbil, že situaci v Downing Street, kde se během přísných protikoronavirových opatření mělo konat nejméně 12 večírků, okamžitě vyřeší.

Vládě pořád můžete věřit

Johnson řekl, že vytvoří úřad předsedy vlády se stálým ministrem, ačkoli zatím není zřejmé, co bude náplní práce tohoto úřadu.

Premiér se také zavázal k přezkoumání kodexů chování státních zaměstnanců a poradců. Ve vhodnou dobu pak oznámí, jak vylepší způsob práce Downing Street.

Je tohle Johnsonův konec? Netřeba čekat na policii, stojí v závěru vyšetřování

Evropa

„Chápu to a napravím to,” slíbil Britům. Dodal, že se ze situace musí poučit, zároveň ale uvedl, že ze skutečnosti, že případ už vyšetřuje také metropolitní policie, by neměly být vyvozovány žádné závěry.

Johnson si také položil otázku, zda veřejnost může vládě nadále věřit. Sám si na ní odpověděl heslem bývalého prezidenta Spojených států Baracka Obamy: „Ano, můžeme (Yes, we can - pozn red.).”

Jste muž beze studu, plísnil Johnsona šéf labouristů

Šéf opozičních labouristů Keir Starmer však připomněl, že premiérovy činy donutily všechny Brity prožít znovu traumata, která jim pandemie koronaviru a nastavená pravidla způsobila.

Ať už nemožnost prostého setkávání s příbuznými či nemožnost se s nimi rozloučit před jejich smrtí.

Žena, která může skoncovat s Johnsonem

Zahraniční

„Spousta lidí se stydí za to, že se se zesnulými nemohla rozloučit. Lidé by se ale stydět neměli, protože dodržovali pravidla a mnoho životů tím zachránili. Chování premiéra ale způsobilo, že si teď připadají jako hlupáci,” uvedl Starmer.

Předseda labouristů svůj tlak na Johnsona během řeči stupňoval a dodal, že by premiér měl odstoupit. „Jenže to neudělá, protože je to člověk beze studu,” dodal.

Sue Grayová ve svém poměrně krátkém dokumentu napsala, že v různých obdobích docházelo k selhání vedení a úsudku na různých místech premiérovy kanceláře a úřadu vlády.

„Z těchto událostí lze vyvodit významné poučení, kterým se musí neprodleně zabývat celá vláda. Netřeba čekat na závěry policejního vyšetřování,” uzavírá Grayová.

Reklama

Výběr článků

Načítám