Hlavní obsah

Tlak na hranice Schengenu je obrovský, musíme se zapojit všichni, apeluje slovenský ministr vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Navzdory masivním opatřením ze strany Maďarska je tlak na vnější hranici Schengenu obrovský. Po návštěvě srbsko-maďarské hranice to v pondělí řekl slovenský ministr vnitra Roman Mikulec (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Policie SR, Právo

Společné slovensko-maďarské hlídky na srbsko-maďarské hranici

Článek

Mikulec navštívil společně se šéfem slovenské policie Štefanem Hamranem slovenské policisty, kteří pomáhají svým maďarským kolegům při ochraně vnější hranice schengenského prostoru.

„Pro zastavení migrační vlny je důležitá ochrana vnější schengenské hranice. Společně s Českou republikou jsme se domluvili, že do ochrany vnější hranice Schengenu by se mělo zapojit co nejvíc zemi,“ zdůraznil Mikulec. „Imaginárně řečeno, abychom nemuseli uzavírat vnitřní dveře našeho společného domu, musíme ochránit vnější dveře. Když ochráníme vnější hranice, ty vnitřní mohou zůstat otevřené,“ uvedl slovenský ministr vnitra na tiskové konferenci v maďarské obci Herczegszántó.

Abychom nemuseli uzavírat vnitřní dveře našeho společného domu, musíme ochránit vnější dveře
Roman Mikulec

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér připomněl, že na srbsko-maďarské hranici vypomáhají také čeští policisté. „Pokud budeme zde úspěšní, nebude problém na slovensko-české hranici,“ řekl Pintér.

V roce 2015 postavilo Maďarsko plot na hranicích se Srbskem, který však ilegální migranti na některých místech úspěšně překonávají. Pintér zdůraznil, že pokud je policisté zadrží ještě na území Maďarska, je možné migranty vrátit na území Srbska.

Slováci věří, že kontroly na hranicích s Českem postupně skončí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám