Hlavní obsah

Slováci věří, že kontroly na hranicích s Českem postupně skončí

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO) věří, že kontroly na česko-slovenské hranici postupně skončí. „Povede k tomu dohoda českých a slovenských představitelů ohledně řešení nelegální migrace,“ řekl Mikulec na páteční tiskové konferenci.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kontrola na česko-slovenské hranici.

Článek

Ve čtvrtek jednali v Praze na toto téma premiéři, ministři vnitra a policejní prezidenti obou zemí. „Policisté obou zemí by měli intenzivně koordinovat společné kroky a vytvoří společné hlídky, které budou nasazeny prioritně ve vlacích,“ uvedl Mikulec.

„Česko i Slovensko se dohodly na tom, že budou požadovat větší zapojení dalších zemí do ochrany vnější schengenské hranice. To všechno bude směřovat k tomu, abychom dospěli k závěru, že kontroly, které zavedla Česká republika, jsou jen dočasným opatřením. Dostali jsme příslib, že všechna opatření budou směřovat ke zmírnění a v konečném důsledku k ukončení kontrol na česko-slovenské hranici,“ uvedl slovenský ministr vnitra.

Kontroly zatím budou pokračovat

Český premiér Petr Fiala v pátek na svém brífinku potvrdil, že Česko bude v rámci předsednictví v Radě EU s podporou Slovenska požadovat větší zapojení dalších zemí do ochrany vnější schengenské hranice. Obě země podle něj chtějí v příštích dnech dělat kroky pro zprůchodnění hranice pro občany EU, kontroly ale zatím budou pokračovat.

„Pro zmírnění migrace je klíčová ochrana maďarsko-srbské hranice. Česko je na jaře připraveno zdvojnásobit počet policistů působících na hranici ze 40 na 80,“ řekl Fiala.

Rakousko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem

Zahraniční

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že kontroly na hranicích se Slovenskem zůstanou i po 12. prosinci, dokdy mají zatím fungovat.

„Česká policie však už provádí kontroly místo ve dvou pruzích v pěti pruzích a čekací doby se v pátek snížily,“ řekl jeho slovenský protějšek Mikulec. „Máme dohodu, že když dojde ke zrušení kontrol na česko-slovenské hranici, budou zrušeny také kontroly na rakousko-slovenské hranici,“ konstatoval Mikulec.

Slováci mluví o zbytečných hraničních kontrolách

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám