Hlavní obsah

Rakev s Alžbětou II. je v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco král Karel III. během úterý navštívil Severní Irsko, s královnou Alžbětou II. se během dne naposledy loučili lidé v edinburské katedrále svatého Jiljí. Večer bylo tělo letecky převezeno na leteckou základnu Northolt, odkud bylo dopraveno do Londýna. U Buckinghamského paláce se už od odpoledních hodin srocovaly davy.

Tělo královny míří do Londýna. K Buckinghamskému paláci proudí davy.Video: Reuters

 
Článek

Navzdory původním plánům, že tělo královny bude převezeno po železnici, rakev s ostatky britské panovnice dopravil do Anglie transportní letoun britského letectva C-17 Globemaster. Letoun dosedl na leteckou základnu Northolt zhruba ve 20:00.

Následně byla rakev převezena do Buckinghamského paláce, kde ji přijal nový král Karel III. společně se svými sourozenci i s vnoučaty Alžběty II. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí.

Na cestě z Edinburghu do Londýna rakev provázela princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem, který se bude konat v pondělí 19.  září.

Rakev přes noc spočine v místnosti zvané Bow Room. Ta je pojmenovaná po okně, které se táhne po celé stěně místnosti a z něhož je výhled na rozlehlou, patnáctihektarovou zahradu.

BEZ KOMENTÁŘE: Na rozloučení s Alžbětou II. čekali v Edinburghu lidé v dlouhé frontě.Video: Reuters

Den a půl ve frontě

Ve středu bude rakev převezena do Westminsterského paláce, konkrétně do Westminster Hall, nejstarší budovy komplexu. Tam spočine až do dne pohřbu, aby se s královnou mohla naposledy rozloučit veřejnost.

Vzdát hold královně se chystají desítky tisíc lidí. Obří fronta vzniká už od pondělí. Lidé se bojí, aby se na ně dostalo. Deník The Times odhadl, že by se k rakvi mohlo vypravit na 750 tisíc lidí.

Rusové na pohřeb královny nejsou zváni

Evropa

Čekací doba ve frontě se nyní odhaduje na 35 hodin. I když se lidé budou moci loučit s královnou 24 hodin denně, je možné, že se na všechny nedostane.

Posledním členem královské rodiny, se kterým měla veřejnost možnost se rozloučit, byla královna matka v roce 2002, tehdy se jí přišlo poklonit přes 200 tisíc lidí.

Loňský pohřeb prince Philipa se kvůli koronavirovým opatřením musel obejít bez veřejných shromáždění.

Reklama

Výběr článků

Načítám