Hlavní obsah

Tálibán jsme odhadli dobře. Naše vláda to podcenila, stěžují si američtí zpravodajci

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Washington

Ještě minulý týden odhadovala analýza americké armády pád Kábulu do rukou Tálibánu do tří měsíců. Nakonec bylo přes víkend hotovo. Televizní stanice ABC nyní přinesla výpověď několika nejmenovaných zpravodajců, kteří si stojí za tím, že odvedli dobrou práci. Informace od rozvědky prý byly přesné a rychlý postup Tálibánu předpokládaly. Vláda je však ignorovala, zní ze zpravodajské komunity.

Foto: Profimedia.cz

Klíčoví muži americké bezpečnosti: ministr zahraničí Antony Blinken (vlevo), prezident Joe Biden (uprostřed) a ministr obrany Lloyd Austin (vpravo)

Článek

Jak je možné, že Tálibán ovládl Afghánistán takto rychle? Podcenila americká armáda sílu islamistického hnutí?

Tuto otázku si v posledních dnech položil asi každý Američan, píše v pondělním článku stanice ABC. Ta připomíná, že ještě minulý čtvrtek americká armáda odhadovala, že hlavní město Kábul padne do 90 dní.

Bojovníci Tálibánu vtrhli do města už v neděli.

Vyhodnocení zpravodajské komunity bylo vždy přesné, jen se na něj nebral ohled.
zdroj z prostředí Kongresu pro stanici ABC

Několik zdrojů sdělilo stanici ABC, že klíčové informace rozvědky dlouhodobě informovaly politické činitele, že Tálibán zvládne zdolat hlavní město mnohem dříve.

Blinken si takový nástup nepřipouštěl

ABC připomíná, že si američtí představitelé museli být vědomi, že hrozí scénář pádu Saigonu v roce 1975.

Tehdy vrtulníky narychlo evakuovaly diplomaty ze střechy amerického velvyslanectví, zatímco severovietnamská armáda vstupovala do hlavního města Jižního Vietnamu.

Osm let mě drželi v Guantánamu, chvástal se vůdce Tálibánu z prezidentského paláce

Zahraniční

„Představitelům (Spojených států) bylo ze strany armády řečeno, že Tálibánu nepotrvá dlouho, než všechno zabere,” řekl ABC pod podmínkou anonymity jeden z členů amerických zpravodajských služeb. „Nikdo neposlouchal,” dodal.

Shodně vypovídá i zdroj z prostředí Kongresu.

„Vyhodnocení zpravodajské komunity bylo vždy přesné, jen se na něj nebral ohled,” řekl úředník na adresu administrativy prezidenta Joea Bidena.

Jako jeden z příkladů zmiňuje to, že členové pakistánských tajných služeb, kteří pomáhali s vytvořením Tálibánu před čtvrtstoletím, nyní hnutí opět podporují. ABC podotýká, že důkazy pro toto tvrzení viděla, ale neumí potvrdit jejich věrohodnost.

Přepočítali jsme se, uznala americká vláda. Trump vyzval Bidena k rezignaci

Zahraniční

Americký ministr zahraničí Antony Blinken opakovaně upozorňoval, že pád Kábulu je pravděpodobný, ale odmítal, že by k němu mohlo dojít takto rychle.

„Nemyslím si, že to bude něco, co se stane mezi pátkem a pondělím. Nedával bych nutně do souvislosti odchod našich vojsk v červenci, v srpnu nebo brzy v září s nějakým okamžitým zhoršením situace,” připomíná ABC Blinkenova slova z června tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám