Hlavní obsah

Přepočítali jsme se, uznala americká vláda. Trump vyzval Bidena k rezignaci

Novinky, drk
Kábul/Washington

Americká administrativa pomalu přiznává, že situaci v Afghánistánu nevyhodnotila správně. Tamní armáda je příliš slabá, připustil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Šéf Bílého domu Joe Biden by měl v nejbližších dnech vystoupit s projevem k národu, jeho předchůdce Donald Trump ho mezitím vyzval k rezignaci. Byl to přitom on, kdo o stažení vojsk z Afghánistánu rozhodl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánci se snaží dostat do letadlaVideo: AP

 
Článek

„Vidíme, že ve skutečnosti nejsou tyto síly schopny bránit zemi,” řekl Blinken na adresu afghánských vládních bezpečnostních složek.

Podle zdrojů z Washingtonu by se měl v nejbližších hodinách, maximálně dnech vyjádřit v projevu také prezident Biden. Zatím není jasné, kde a kdy, jelikož je dosud stále na dovolené v prezidentském letním sídle v Camp Davidu. V neděli měl se svými poradci pro národní bezpečnost poradu.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Joe Biden na poradě se svým týmem bezpečnostních poradců

Z politického hlediska stojí Biden před důležitým rozhodnutím, připomíná CNN.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Většina americké veřejnosti totiž stažení vojsk z Afghánistánu podporuje, což pravidelně ukazují průzkumy. Záběry tisíců tálibánských bojovníků, jak si rychle a bez boje dobývají zemi zpět, ale Západ zaskočily.

Trump stažení dojednal, teď se mu nelíbí

Někteří členové amerického Kongresu již vyzvali Bidenovu vládu, aby jim vysvětlila, jak mohla bezpečnostní situaci v Afghánistánu takto špatně vyhodnotit. Zároveň chtějí vědět, proč nebyl včas připraven plán na evakuaci Američanů a jejich spolupracovníků.

Osm let mě drželi v Guantánamu, chvástal se vůdce Tálibánu z prezidentského paláce

Zahraniční

Šéf republikánských poslanců Kevin McCarthy se při nedělním telefonátu se zástupci administrativy do svých demokratických protějšků tvrdě opřel.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden

„Neposkytli jsme jim letecké krytí. Říkáte, že jste měli plán. Takový výsledek by ale nikdo neplánoval. Důsledkům bude Amerika čelit desítky let a nebude to jen v Afghánistánu,” řekl.

Kritika ohledně Afghánistánu zazněla také – poněkud paradoxně – od bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

„Je čas, aby Joe Biden s potupou odstoupil,” napsal s výčtem věcí, které podle něj jeho nástupce udělal špatně. Byl to přitom právě Trump, který s Tálibánem dohodu o stažení vojsk uzavřel.

Příštím prezidentem Afghánistánu by se podle médií měl navíc stát jeden ze zakladatelů Tálibánu mullah Abdul Ghani Baradar, který ještě v roce 2018 seděl v pákistánském vězení. Trumpova vláda pak požádala o jeho propuštění za účelem usnadnění mírových rozhovorů v Afghánistánu.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám