Hlavní obsah

Tajný dopis šéfa OSN Lavrovovi. Čtyři ústupky Rusům za návrat k vývozu ukrajinského obilí, píše Bild

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle německého deníku Bild, který se odvolává na „tajný“ dopis generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi, předložila světová organizace Rusům čtyři ústupky včetně částečného omezení blokády systému finančních transakcí SWIFT či přístupu ruských lodí s obilím do evropských přístavů.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres (vlevo) a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (uprostřed) během dubnového zasedání Rady bezpečnosti OSN

Článek

Vážné obavy ze zvyšujícího se nebezpečí, že v chudých rozvojových zemích kvůli omezení vývozu obilí a dalších zemědělských produktů z Ukrajiny propukne hlad. To má být podle v pátek zveřejněných informací německého deníku Bild hlavním motivem čtyřbodového návrhu, který generální tajemník OSN Antonio Guterres zaslal 28. srpna ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi.

Rusko jednostranně odstoupilo od tzv. obilné dohody, která do té doby umožňovala relativně bezproblémový export zemědělských produktů z Ukrajiny, v polovině července. Od té doby Moskva ve snaze vývoz z napadené země úplně znemožnit pravidelně bombarduje ukrajinské přístavy u Černého moře a v deltě Dunaje.

OSN odhaduje, že z těchto důvodu je nyní na východě Evropy „zadržováno“ asi 725 000 tun obilí - z nichž část měla skončit v potravinovém programu OSN.

Obilná dohoda končí, z Oděsy vyplula poslední loď se zrnem

Ekonomika

Tajný dopis Guterrese Lavrovovi, na který se německý deník odvolává, ukazuje, že OSN je ochotna v ústupcích Rusku zajít hodně daleko. Do té míry, že by muselo dojít k poměrně výraznému změkčení evropských protiruských sankcí - které přitom dosud průběžně přitvrzovaly.

„Ústupky ruskému vydírání“

Jádrem „nabídky“ ze strany OSN jsou čtyři vstřícné body směrem k Rusku. Ruské agrární bance by měl být umožněn přístup do systému mezibankovního zúčtování SWIFT, OSN by pomohla s pojištěním ruských lodí s nákladem obilí, došlo by k částečnému „rozmrazení“ zadržovaných ruských aktiv v západních bankách a ruské lodě s nákladem zemědělských produktů by získaly omezený přístup do evropských přístavů.

Ukrajina začala obilí vyvážet přes Chorvatsko, mimo nebezpečné Černé moře

Zahraniční

Bild tento soubor návrhů označuje za „skandální“ a „ústupky ruskému vydírání“ s tím, že na upřesňující dotazy zaslané do sídla OSN nedostal odpověď. Evropská komise na dotaz deníku, zda by případně o změkčení sankcí uvažovala, obecně odpověděla, že z protiruských sankcí mohou být „uděleny cílené výjimky, je-li to nutné pro přepravu zemědělských komodit“.

Podobný, byť zřejmě ne tak komplexní návrh už generální tajemník Guterres Rusům předložil. Stalo se tak začátkem července, kdy Moskva ještě jen vyhrožovala, že obilnou dohodu neprodlouží. Úspěch to však nepřineslo a pár dní poté Rusové obilnou dohodu přestali dodržovat.

Šéf OSN nabízí Putinovi za prodloužení obilné dohody ústupek ohledně SWIFTu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám