Hlavní obsah

Obilná dohoda končí, z Oděsy vyplula poslední loď se zrnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přístav Oděsa opustila poslední loď, která na základě dohody uzavřené s Ruskem a Ukrajinou za zprostředkování OSN a Turecka vyváží ukrajinské obilí. Ujednání v pondělí zřejmě přestane platit, protože Rusko tvrdí, že nemá zájem na jeho prodloužení.

Foto: Stringer, Reuters

Loď Tq Samsun opouští ukrajinskou Oděsu jako poslední před koncem obilné dohody v pondělí 17. července.

Článek

Nákladní plavidlo Tq Samsun plující pod tureckou vlajkou vyrazila z Oděsy podle svědků i severu MarineTraffic.com v 8.12 hodin místního času (7.12 hodin SELČ) a do Istanbulu by měla dorazit v pondělí kolem 14. hodiny místního času (13 hodin SELČ), informovala agentura Reuters.

To už dohoda – pokud Rusko nezmění názor a nekývne na její prodloužení – nebude platit.

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru se svým jihoafrickým protějškem Cyrilem Ramaphosou, o němž Kreml informoval v sobotu, prohlásil, že nevidí pro prodloužení obilné dohody žádný důvod, protože se neplní prý ujednání ohledně vývozu ruských potravin a hnojiv.

Foto: Kostiantyn Liberov, ČTK/AP

Obilná sila v  oděsském přístavu.

Generální tajemník OSN António Guterres přitom vyzvala Putina k prodloužení dohody výměnou za nepřímé připojení jedné z ruských bank k mezinárodnímu systému SWIFT. Má jít o Rosselchozbank, která se zaměřuje na půjčky zemědělcům. Podle Západu ji ovládá Kreml.

Šéf OSN nabízí Putinovi za prodloužení obilné dohody ústupek ohledně SWIFTu

Ekonomika

Dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem, která umožňuje vývoz ukrajinských zemědělských produktů z přístavů v Černém moři, Rusko a Ukrajina podepsaly loni v červenci. Šlo o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která v obou zemích zastavila vývoz zemědělské produkce po moři. Platnost dohody byla tehdy 120 dní a oběma stranám se ji podařilo několikrát prodloužit, naposledy v polovině května. Nyní má její platnost skončit v pondělí 17. července.

Rusko nevidí důvod pro prodloužení obilné dohody

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám