Hlavní obsah

Zakažte prodej zbraní Izraeli, píše více než 130 britských zákonodárců Cameronovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda čelí tlaku ze strany některých členů parlamentu na zákaz prodeje zbraní Izraeli. Ministra zahraničí Davida Camerona k tomu vyzvali v otevřeném dopise. Rada bezpečnosti OSN v pondělí přijala rezoluci, která vyzývá k okamžitému příměří. Izrael naznačuje, že ji hodlá ignorovat, čímž své spojence staví do ošemetné situace.

Foto: Valdrin Xhemaj, Reuters

Britský ministr zahraničí David Cameron

Článek

Dopis pro Camerona podepsalo podle deníku The Guardian více než 130 členů parlamentu. Poukazují v něm na opatření zemí jako Kanada, která oznámila přerušení vývozu zbraní do Izraele.

Ministři také čelí požadavkům stínového ministra zahraničí Davida Lammyho, který vybízí ke zveřejnění právního posudku, zda existuje vážné riziko, že Izrael porušuje mezinárodní humanitární právo. Takový posudek by normálně též způsobil přerušení prodeje zbraní.

S iniciativou otevřeného dopisu přišla labouristická poslankyně Zarah Sultanaová. Celkem ho podepsalo 107 poslanců a 27 členů Sněmovny lordů (dolní sněmovna má 650 členů, horní pak v současnosti 793).

Mezi signatáři jsou bývalý ministr pro Blízký východ Peter Hain, lídr poslaneckého klubu Skotské národní strany (SNP) Stephen Flynn nebo bývalý předseda labouristů Jeremy Corbyn. Dopis podepsalo 46 poslanců Labouristické strany a téměř všichni představitelé SNP. Podporu ovšem našel i u některých konzervativců, jako je baronka Nosheena Mobariková.

V dopise stojí, že pokračovat s běžným vývozem zbraní do Izraele je „zcela nepřijatelné“. Připomíná přitom nedávné vyšetřování OSN, které došlo k závěru, že britští doktoři působící v Gaze byli bombardováni stíhačkou F-16 vyrobenou z britských součástek. Též zmiňuje, že Británie již prodej zbraní Izraeli při dvou předchozích případech eskalace konfliktu v Pásmu Gazy přerušila. „Dnes je míra násilí páchaného izraelskou armádou výrazně zhoubnější, ale britská vláda nezakročila,“ stojí v dopise.

Humanitární pomoc spadla do moře, při pokusu dostat se k ní zemřelo 12 lidí, hlásí Hamás. Chce změnu

Blízký a Střední východ

Dopis následuje pondělní překvapivé schválení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jež požaduje okamžité příměří mezi Izraelem a Hamásem. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento požadavek odmítá a jako odpověď na zdržení se Spojených států hlasování, které schválení rezoluce umožnilo, zrušil vyslání izraelské delegace do Washingtonu. Izraelské útoky na Rafáh na jihu Gazy také pokračují. Podle USA není rezoluce zavazující, ale Velká Británie tuto interpretaci nesdílí.

„Když teď izraelská vláda zdánlivě ignoruje rezoluci Rady bezpečnosti OSN o příměří, opět porušuje mezinárodní právo a argumenty pro ukončení prodeje zbraní činí neignorovatelnými,“ řekla architekta otevřeného dopisu Sultanaová. „Britská vláda musí konečně prosadit práva palestinského lidu, vyhovět požadavku 130 parlamentářů z různých stran a okamžitě ukončit prodej zbraní Izraeli,“ dodala.

Sám David Cameron v posledních týdnech svou kritiku Izraele zesílil. Vykresluje ho jako okupanta Gazy, který neplní svou povinnost vyplývající z mezinárodního práva zásobovat palestinské civilisty potravinami a vodou.

Expert: Mezinárodní právo platí i pro Hamás. Dokud střílí rakety, Izrael se může bránit

Blízký a Střední východ

Rozhodnutí o prodeji zbraní je ale podle vládních ministrů komplexním právním krokem, jenž bere v potaz řadu faktorů včetně izraelských snah minimalizovat oběti na civilních životech.

Manažerka kampaně proti obchodu se zbraněmi Katie Fallonová uvedla, že vládní reakce na požadavky zákazu prodeje zbraní „zahrnuje ignorování politiků, opakování bezvýznamných odpovědí a, co je nejznepokojivější, vynakládání obrovské snahy na to, aby právní posudky ministerstva zahraničí nikdy definitivně nepřiznaly, že existuje jasné riziko, že by Izrael tyto dodávky mohl využít k vážnému porušení mezinárodního humanitárního práva“.

Údaje 40 milionů voličů, e-maily poslanců. Británie viní Čínu z obřího kyberútoku

Evropa

Výběr článků

Načítám