Hlavní obsah

Údaje 40 milionů voličů, e-maily poslanců. Británie viní Čínu z obřího kyberútoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie si v úterý předvolala chargé d'affaires čínského velvyslanectví v Londýně poté, co obvinila Peking z podílu na masivním kybernetickém útoku. Čínští hackeři při něm podle Londýna ukradli údaje (především jména a adresy) zhruba 40 milionů lidí z britského volebního registru a pokusili se také proniknout do e-mailových schránek britských zákonodárců, podotkla agentura Reuters. Peking obvinění označil za vykonstruovaná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Britské ministerstvo zahraničí jednoznačně odsuzuje čínské státní organizace a jednotlivce, kteří se dopouštějí zlovolných kybernetických aktivit proti britským demokratickým institucím a poslancům,“ uvedla v prohlášení britská diplomacie.

Peking obvinění ze špionáže popřel. Čínská ambasáda v Londýně je označila za „zcela vymyšlená“ a pohrozila, že ze strany asijské velmoci přijde „odůvodněná a nezbytná“ reakce.

Ruští hackeři chtějí zaútočit na naši klíčovou infrastrukturu, tvrdí Britové

Internet a PC

Britská vláda premiéra Rishiho Sunaka se chystá předložit nový zákon, podle něhož by se museli zaregistrovat všichni jednotlivci, jako jsou právníci, lobbisté či agenti, kteří pro cizí zemi pracují na „zesílené úrovni“. Pokud by se britským úřadům nenahlásili, mohli by být podle nových pravidel stíháni.

Britský vicepremiér Oliver Dowden prohlásil, že právě zmíněný případ údajného čínského kyberútoku ukazuje potřebnost tohoto zákona, podotkla agentura Reuters.

Útoky se měly odehrát v letech 2021 a 2022. „Spojené království s podporou spojenců z celého světa zjistilo, že za dva škodlivé kybernetické útoky zaměřené na demokratické instituce a poslance jsou zodpovědné organizace a jednotlivci s napojením na čínský stát,“ uvedlo britské ministerstvo zahraničí. 

Šéf britské diplomacie David Cameron uvedl, že o záležitosti hovořil se svým čínským protějškem Wangem I.

Za nezdařeným útokem na e-mailové účty poslanců, kteří „významně upozorňovali na zhoubnou činnost Číny“, stojí podle Londýna „téměř jistě skupina APT31 napojená na čínský stát“.

Při jiném útoku pak byl britský volební úřad „pravděpodobně kompromitován subjektem napojeným na čínský stát“, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Na Peking ukazují i USA a Nový Zéland

Dowden už v pondělí oznámil britské sankce proti těmto hackerům. Americké ministerstvo financí podle AP souběžně s tím uvedlo, že uvalilo sankce na společnost Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd., kterou označilo za krycí firmu čínského ministerstva státní bezpečnosti. Podle něj firma prováděla „četné škodlivé kybernetické operace“ proti různým sektorům v USA včetně obrany, letectví a energetiky.

Británie o tomto hackerském útoku informovala již loni, ale tehdy neuvedla, komu za něj přičítá odpovědnost, poznamenala agentura Reuters.

Skupinu podporovanou čínským státem obvinil z kyberútoku také Nový Zéland. Mělo jít o útok na tamní parlament z roku 2021. Podle ministryně Judith Collinsové, která má na starost ochranu vládních komunikací, se ho podařilo odrazit.

Premiér Christopher Luxon uvedl, že pro Nový Zéland je to poprvé, co připisuje zahraničnímu státu kybernetický útok na své demokratické instituce. „Je to pro nás velký krok,“ uvedl Luxon s tím, že Nový Zéland má „významné vztahy“ s Čínou.

Čínští hackeři ukradli 60 000 e-mailů z amerického ministerstva

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám