Hlavní obsah

Vyhrocená rétorika se zklidňuje, Trump pochválil Kima za zdrženlivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Tokio

Americký prezident Donald Trump ve středu uvítal rozhodnutí severokorejského vůdce odložit plán útoku na americké tichomořské území Guam. Trump to uvedl na Twitteru. Jihozápadně od Korejského poloostrova mezitím pokračuje společné americko-japonské vojenské cvičení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Hokkaidu se konalo společné vojenské cvičení Japonska a USA Video: Reuters

 
Článek

„Kim Čong-un učinil velmi moudré a rozumné rozhodnutí,“ ocenil Trump vůdce KLDR. Dodal, že opačné rozhodnutí by bylo nepřijatelné a přivodilo by katastrofu.

Tweet Donalda Trumpa, kde chválí Kim Čong-una

Severní Korea po poslední zkoušce mezikontinentální balistické rakety pohrozila, že je schopna zasáhnout území USA a připraví plán útoku na Guam, kde mají Američané strategickou základnu. Kim po jeho obdržení od armádního velení plán odložil a vyhrocená rétorika z minulých dní se na obou stranách zklidnila.

Do cvičení s Japonci se zapojily bombardéry

Mezitím pokračuje v sousedství Korejského poloostrova společné cvičení sil USA a Japonska. Manévry byly zahájeny minulý týden a potrvají do konce měsíce. Účastní se ho více než 3500 amerických a japonských vojáků.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Vůdce KLDR Kim Čong-un a prezident USA Donald Trump

Do cvičení ve Východočínském moři se zapojily i dva americké bombardéry B-1B Lancer a dvojice japonských bojových letounů F-15. „Tyto cvičné lety s Japonskem demonstrují solidaritu a odhodlání, které s našimi spojenci sdílíme za účelem zachování míru a bezpečnosti v indo-asijsko-pacifické oblasti,“ citovala agentura Reuters z prohlášení amerického letectva.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

USA mají plán útoku na Severní Koreu

Americká armáda připravuje vojenský zákrok proti Severní Koreji pro případ, že politické i ekonomické sankce selžou a Spojené státy budou muset bránit sebe...

Výběr článků

Načítám