Hlavní obsah

Kim se seznámil s plánem útoku na Guam, zatím jej odložil

Pchjongjang/Washington

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zatím odložil rozhodnutí o raketovém útoku na americkou základnu na ostrově Guam. V úterý to uvedla severokorejská státní tisková agentura KCNA, když informovala o tom, že Kim prostudoval detailní plán vypálení čtyř raket na ostrov.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un s generalitou Strategického velitelství KLA, která ho seznamuje s útokem na Guam.

Článek

„Řekl, že pokud Yankeeové budou pokračovat ve svých mimořádně nebezpečných bezhlavých akcích na Korejském poloostrově a jeho okolí, kdy testují zdrženlivost KLDR, tak udělá důležité rozhodnutí, jak už uvedl,“ stojí ve zprávě KCNA.

Kim podle agentury Nová Čína při pondělní návštěvě ocenil Strategické síly Korejské lidové armády, že připravily „kompletní a pečlivý plán” a „procvičily přípravy na odpal k demonstraci síly“.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Televizní záběry Kim Čong-una s generalitou, která ho seznámila s plánem útoku na Guam, které sleduje žena v metru v Soulu.

O plánu vypálit na Guam čtyři balistické rakety středního doletu informovala Severní Korea minulý týden s tím, že plán bude hotov v půlce srpna. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Trump pak pohrozil odvetou KLDR „ohněm a zuřivostí, jakou svět nikdy neviděl“, jestliže KLDR nepřestane s provokacemi proti USA a jejich spojencům. [celá zpráva]

Foto: Reuters TV, Reuters

Televizní záběry z návštěvy Kim Čong-una na Staregickém velitelství KLA

V pondělí americký ministr obrany James Mattis varoval Pchjongjang před útokem s tím, že USA zareagují, jakmile bude jakákoli střela mířit na území USA. Pokud by letěla směrem na Guam a nezasáhla americké území, pak bude rekce záležet na rozhodnutí prezidenta. [celá zpráva]

Jihokorejský prezident Mun Če-in vyzval v úterý ke zdrženlivosti a zdůraznil, že jeho vláda chce za každou cenu předejít válce. „Vojenská akce na Korejském poloostrově může být rozhodnuta pouze v Jižní Koreji a nikdo jiný nemůže rozhodnout o vojenské akci bez souhlasu Jižní Koreje,“ řekl zřetelně na účet Trumpa, když mluvil při příležitosti osvobození od nadvlády Japonců 15. srpna 1945.

Reklama

Výběr článků

Načítám