Hlavní obsah

V Libyi se ztratila civilní letadla, USA se obávají nového 11. září

Islámské milice v Libyi se po dobytí mezinárodního letiště v Tripolisu minulý měsíc zmocnily 11 letadel patřících dvěma libyjským aerolinkám. Stroje se někam ztratily a Spojené státy se mají na pozoru, aby je radikální islamisté nepoužili při výročí útoků z 11. září 2001 k novým úderům v širší oblasti.

Foto: Aimen Elsahli, Reuters

Letadla na mezinárodním letišti v Tripolisu

Článek

„V Libyi se ztratilo množství komerčních letadel a už jsme 11. září zažili, co se s unesenými letadly může stát,“ řekl serveru Washington Free-Beacon nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Americká média připomněla, že 11. září to současně budou dva roky od přepadení americké ambasády ve východolibyjském Benghází, při němž byl zabit velvyslanec Christopher Stevens a tři další pracovníci.

Kontrolu nad tripoliským letištěm převzala minulý měsíc radikální skupina Fadžr Libya (Libyjský úsvit). V neděli pak libyjská vláda ohlásila, že ztratila moc nad celou metropolí a Tripolis se dostal pod kontrolu Úsvitu a konkurenčních milic Ansar aš-Šaría, která je napojena na Islámský stát ovládající části Sýrie a Iráku.

Libye je na pokraji občanské války a západní země kvůli tomu uzavřely své ambasády. Evakuováni byli i čeští diplomaté. [celá zpráva]

Na pozoru před útokem

V americké administrativě v posledních týdnech kolují varování před možným zneužitím letadel k teroristickým útokům, potvrdily serveru Washington Free-Beacon osoby, k nimž se tyto zprávy dostaly.

Marocký armádní expert Abderrahmane Mekkaoui řekl televizi Al-Džazíra, že by letouny k útokům mohla využít další skupina, Brigáda Al-Mulathameen (Maskovaní). Podle něj na to ukazují věrohodné informace.

Odborník na otázky terorismu Sebastian Gorka řekl serveru Washington Free-Beacon, že by teroristé mohli zaútočit v severní Africe, anebo třeba až v Saúdské Arábii. Minulý týden se také objevily zprávy, že proti milicím v Libyi zaútočila letadla Arabských emirátů. [celá zpráva]

Měla mít podporu Egypta, který vyzývá k mezinárodní intervenci. [celá zpráva]

Související téma:

Gorka uvedl, že letadla by mohla být stejně jako 11. září 2001 použita buď jako „živé zbraně“, nebo k nenápadnému dopravení úderné teroristické skupiny na místo určení.

Reklama

Související témata:

Související články

Libye stojí na prahu občanské války

Boje v libyjských městech Benghází a Tripolis v úterý pokračují. Agentura Reuters píše, že se Libye propadá do chaosu. Současné boje jsou jedny z nejtěžších od...

Výběr článků

Načítám