Hlavní obsah

Ukrajinská jednotka Da Vinciho vlci založila náborovou kancelář. Branci se hrnou

Novinky, Jaromír Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadená Ukrajina se kromě ruských útoků a pomalého postupu vlastní protiofenzivy potýká také s nedostatečnými počty vojáků na frontě. Tyto nedostatky zasáhly i proslavené jednotky, jako je pluk Da Vinciho vlků. Ten se s ním ovšem úspěšně vypořádal založením vlastních náborových kanceláří v centru Kyjeva a ve Lvově.

Prominentní ukrajinská jednotka „Da Vinciho vlci“ založila vlastní náborovou kancelář, branci se jen hrnou.Video: Reuters

 
Článek

Zakladatelem jednotky byl Dmytro „Da Vinci“ Kocjubajlo, který loni v březnu padl v bojích u Bachmutu a jehož portrét nyní zdobí stěnu kyjevské kanceláře. Agentura Reuters píše, že jeho přezdívka odkazovala na jeho umělecké vzdělání. Do bojů s Ruskem se zapojil už v roce 2014 a o sedm let později jej prezident země Volodymyr Zelenskyj jmenoval Hrdinou Ukrajiny. Zelenskyj byl následně přítomen i na Kocjubajlově pohřbu.

Je to právě pověst Vlků jakožto zkušených a motivovaných bojovníků, na kterou chtěla dobrovolnická jednotka nalákat nové rekruty, zatímco se nově stává součástí 59. motorizované brigády. „Obzvláště hledáme lidi, kteří chtějí bojovat, chtějí se přidat k naší jednotce a chápou, do čeho jdou,“ řekl současný velitel jednotky Serhij Filimonov při otevření kyjevské kanceláře.

Filimonov je na Ukrajině sám slavným nacionalistickým vůdcem a aktivistou a tvrdí, že je v jednotce více prominentů „od herců po politiky“, kteří jsou díky svým společenským úlohám schopni oslovit velké množství Ukrajinců a nalákat je, aby se stali součástí Kocjubajlova odkazu. „Chci být s těmi motivovanými, těmi nejlepšími,“ prohlásil potenciální rekrut, který chce být znám jen jako Andrij a kterého prý k pluku přitahuje právě aktivismus jeho členů z období před invazí.

Domněle mrtvý admirál Sokolov definitivně mizí z velení Černomořské flotily

Válka na Ukrajině

Podobné náborové praktiky již začaly používat i jiné jednotky se zvučnými jmény, které se rozhodly věnovat část svých prostředků na obsah pro sociální sítě nebo pořádání akcí popularizujících vojenskou službu.

Možnost volby

Da Vinciho vlci mají též za to, že nabídnutí Ukrajincům možnosti vybrat si, s kým budou sloužit, povede k úspěšnějším náborovým snahám. Ty v současnosti komplikují obvinění z korupce a časté mediální zprávy o obhroublých náborářích vtrhávajících lidem do domů nebo vytahujících muže z autobusů. Ukrajinský parlament proto zvažuje zákon, který by snížil odvodový věk z 27 na 25 let a zpřísnil tresty za vyhýbání se službě. Ministerstvo obrany začalo též využívat soukromé náboráře.

O tom, že přístup Da Vinciho vlků funguje, vypovídá fakt, že se jim přihlásilo tisíc dobrovolníků, ačkoliv jednotka jich podle Filimonova potřebuje přibližně polovinu. Zájem o převelení k nim projevili i vojáci z jiných jednotek. Mezi zájemci byl také osmačtyřicetiletý Anatolij Kvaša, který uvedl, že po potýkání se s byrokratickými překážkami ve svém místním náborovém úřadě chce mít větší vliv na rozhodnutí, kde skončí. „Náborovým úředníkům prostě nevěřím, ať už jsou dobří, nebo špatní,“ řekl vyučený mechanik Kvaša.

Náboráři Vlků zase mluví o tom, že je na nově příchozí potřeba brát ohledy. „Když vidíte, že je člověk nervózní a že je mu to nepříjemné… pak ho samozřejmě musíte trochu vytáhnout, aby se uklidnil – abych já rozuměl jemu a on zase mně,“ uvedl svobodník Maksym Kyryčenko. Po pohovoru musí kandidáti projít ještě zdravotní prohlídkou a až pak mohou být odesláni k výcviku.

U Avdijivky zemřel Čech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám