Hlavní obsah

U Avdijivky zemřel Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avdijivka

Český dobrovolník padl během víkendu v bojích o město Avdijivka na východě Ukrajiny. O úmrtí Čecha informoval na síti X dobrovolnický účet „Vozím drony na Ukrajinu“, následně ji potvrdilo ministerstvo zahraničí. Celkem už od začátku války v únoru 2022 oficiálně zemřeli čtyři čeští občané.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Ukrajinský voják na frontě u Slovjansku. Ilustrační foto

Článek

„V nelítostném boji pod Avdijvkou jsme ztratili jednoho z našich, českého dobrovolníka, který se od prvního dne ruSSké invaze neváhal postavit na obranu svobody a demokracie,“ uvedl ve čtvrtek na sociální síti X dobrovolnický účet nazvaný „Vozím drony na Ukrajinu“.

Podle něj pozici Čecha zasáhla minometná palba, od té doby jej nikdo neviděl a místo nyní okupují ruské jednotky.

„Byl to jeden z těch odvážných mladíků, pravý český hrdina, co neváhal nechat za sebou všechno, co měl, vzít zbraň do rukou a vyrazit čelit nepřátelským silám na východě Ukrajiny,“ dodal dobrovolník.

Pohřešovaný český dobrovolník na Ukrajině se našel

Válka na Ukrajině

O město Avdijivka v Doněcké oblasti se dlouhodobě vedou tvrdé boje. Několik týdnů se například sváděly boje o průmyslovou struskovou haldu na okraji města, kterou Rusové po dlouhé době a za cenu vysokých ztrát nakonec dobyli.

Podle nedávného vyjádření starosty tohoto na frontové linii ležícího průmyslového, avšak strategicky ne příliš důležitého centra Vitalije Barabaše na město útočí velké množství jednotek, které tlačí ze všech stran. „Není jediná část našeho města, která by byla klidná,“ prohlásil podle agentury AFP Barabaš s tím, že ve městě zůstává asi 950 obyvatel, před válkou jich mělo zhruba 34 tisíc.

Informaci o úmrtí českého dobrovolníka potvrdilo i české ministerstvo zahraničí. „Mohu potvrdit, že o víkendu u Avdijivky došlo k úmrtí jednoho českého občana,“ sdělil Novinkám mluvčí resortu zahraničí Daniel Drake. Jde v pořadí o čtvrtou oficiálně zaevidovanou smrt českého občana na Ukrajině za dobu trvání Ruskem vyprovokované války, tedy od 24. února 2022. Neoficiálně jich může být víc, jak připomněl i sám Drake.

„Nemůžeme samozřejmě vyloučit, že je obětí z řad českých občanů více, jelikož dobrovolníci bojující po boku Ukrajinců nemají povinnost se naší ambasádě hlásit,“ přiblížil.

Něco dobyli, ale na jaře jim dojde dech. A pak nastoupíme my, řekl šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám