Hlavní obsah

Domněle mrtvý admirál Sokolov definitivně mizí z velení Černomořské flotily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Admirál Viktor Sokolov, šéf ruské Černomořské flotily, o němž se myslelo, že zemřel při útoku na velitelství útvaru v září 2023, byl odvolán ze svého postu. Definitivně tak zmizí z velení flotily, informoval ve čtvrtek list Kyiv Post s odvoláním na ruské válečné blogery.

Foto: Profimedia.cz

Ruský Admirál Viktor Sokolov

Článek

Blogeři RybarRomanov Lajt na svých telegramových účtech tvrdí, že admirála Sokolova ve funkci velitele Černomořské flotily nahradil viceadmirál Sergej Pinčuk, který byl až dosud šéfem admirálova štábu.

Po ztrátě desítek menších plavidel se Sokolovovi údajně stalo osudným potopení plavidla třídy Ropucha, velké výsadkové lodi Cezar Kunikov, kterou podle listu Kyiv Post poslaly ve středu ke dnu ukrajinské hladinové drony Magura.

Ukrajina potopila ruskou loď Cezar KunikovVideo: Reuters

O velitelský post tak přišel podobně jako jeho předchůdce Igor Osipov, který neustál potopení raketového křižníku Moskva, vlajkové lodi Černomořské fotily, jíž zkázu přivodily ukrajinské střely Neptun.

Sokolov „vstal z mrtvých“

O Sokolovovi se myslelo, že zemřel v 25. září 2023 spolu s dalšími 34 námořními důstojníky poté, co tehdejší budovu velitelství flotily v Sevastopolu na Krymu zasáhly nejméně dvě střely Storm Shadow. Rusové jeho smrt ale popřeli a o dva dny později se v médiích objevila videa, na nichž bylo vidět, že „mrtvý“ admirál Sokolov se zúčastní zasedání nejvyšší rady ruského ministerstva obrany.

Foto: AP

Admirál Viktor Sokolov dva dny po své „smrti“ předstoupil v Sevastopolu před novináře (27. září 2023)

Pod Sokolovovým vedením se ale Černomořské flotile moc nedařilo. Uskupení, které čítalo na začátku ruského vpádu na Ukrajinu asi osm desítek plavidel včetně velkých válečných lodí, vyloďovacích člunů, ponorek, hlídkových člunů a minolovek, přišlo zhruba o polovinu plavidel.

Ukrajina totiž provedla nejméně 27 úspěšných útoků na ruská plavidla. Při nich se podle mluvčího ukrajinského námořnictva Dmytra Pletenčuka podařilo zcela zničit 25 ruských lodí a poškodit 15 dalších. „Řada z těch plavidel, které Rusové vedou jako poškozená, se pravděpodobně do provozu hned tak nevrátí,“ doplnil Pletenčuk.

Jen trosky a mastný flek. Piloti vrtulníků popsali potopení ruské výsadkové lodi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám