Hlavní obsah

Ukrajina bude bez elektřiny a spustí se vlna uprchlíků. Sikorski kritizoval USA za otálení s pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski ve čtvrtečním rozhovoru pro americkou televizi CNN kritizoval tamní Kongres, že zdržuje rozhodnutí v otázce pomoci pro Ukrajinu. Té už docházejí rakety do systémů vzdušné obrany, takže další prodlevy dle Sikorskiho povedou ke zhoršení humanitární situace a k migrační vlně.

Foto: Markku Ulander, Reuters

Ministr zahraničí Polska Radoslaw Sikorski na návštěvě Finska, 14. března 2024

Článek

CNN v rozhovoru zajímala Sikorského reakce na mohutný ruský raketový útok, který ve čtvrtek zdevastoval elektrárnu Trypillia. Sikorski označil takové útoky na civilní infrastrukturu za válečný zločin a přitom zdůraznil, že Kyjev již dlouhou dobu žádá o  americkou pomoc.

„Teď tu máme výsledek její absence,“ uvedl ministr. „Ukrajinské elektrárny jsou ničeny jedna po druhé. Ukrajinská města budou brzy bez elektřiny a očekávám, že z toho vzejde vlna uprchlíků.“

Připomněl též, jak na první výročí ruské invaze do Kyjeva dorazil americký prezident Joe Biden. Tenkrát Ukrajince ujišťoval, že je budou Spojené státy nadále podporovat, ale jejich podpora nyní už od srpna vázne v Kongresu.

Evropská legie. Unie vytváří společné síly rychlého nasazení, řekl Sikorski

Evropa

„Apeluji opět na předsedu Sněmovny (Mika) Johnsona: nechte v Kongresu rozhodnout demokracii, dejte o této záležitosti hlasovat, ať se peníze a vybavení mohou dostat na Ukrajinu. Pokud se tak nestane, Rusové napáchají ještě více zkázy a důvěryhodnost USA bude v ohrožení,“ vzkázal Sikorski.

Vyjádřil se i k opakovaným tvrzením bývalého prezidenta Donalda Trumpa, že Evropané nedostatečně přispívají na kolektivní bezpečnost NATO a spoléhají se jen na USA. Připomněl, že Polsko samotné přispívá na obranu 4 % svého HDP.

„Ve skutečnosti vám musím říct, že Evropa – Evropská unie a její členské státy – dala na pomoc Ukrajině dvojnásobek toho, co USA. Často nás v USA i v Kongresu podezírají, že jsme příživníci. V tomto případě jsme udělali správnou věc. Teď potřebujeme, aby Spojené státy udělaly to, co slíbil jejich prezident,“ vyzval závěrem.

Evropská jednání o pomoci Ukrajině na rozdíl od těch v USA aktivně pokračují. Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek v rámci schůzky v litevském Vilniusu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským probral přemístění sovětských raket do systémů vzdušné obrany. Dodávky dalších prostředků vzdušné obrany řešili den předtím i premiéři Nizozemska, Dánska a České republiky.

Na Ukrajině hořela po ruském útoku elektrárna

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám