Hlavní obsah

Evropská legie. Unie vytváří společné síly rychlého nasazení, řekl Sikorski

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země EU momentálně vytvářejí společné síly rychlého nasazení, takzvanou Evropskou legii, prohlásil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski ve středečním rozhovoru s řeckými novinami Kathimerini. Řekl to v reakci na otázku ohledně dřívějších výroků francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který už v roce 2018 vyzýval ke vzniku „jednotné evropské armády“.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Článek

„Hovořit o armádě EU vyvolává zbytečný zmatek, protože evokuje slučování národních armád, což se myslím nikdy nestane. Jsme však v procesu formování evropské (unijní) vojenské kapacity, sil rychlého nasazení. Říkám tomu Evropská legie,“ řekl Sikorski, který zároveň vyzval k posílení evropské obranyschopnosti.

„Američané jsou zapojeni do soupeření s Čínskou lidovou republikou a (ruský prezident Vladimir) Putin se navzdory našim přáním vyprofiloval jako náš nepřítel. Musíme proto převzít větší díl břemene z hlediska obrany,“ podotkl Sikorski.

EU musí mít vlastní armádu, zní z Itálie

Zahraniční

„Země jako Polsko a Řecko už léta vydávají velká procenta svého HDP na obranu, takže máme pravomoc o tom mluvit. Evropská obrana je myšlenka, jejíž čas nadešel,“ dodal polský ministr zahraničí.

K vytvoření evropských sil rychlé reakce vedle národních armád jednotlivých členských států nabádal Sikorski už v únoru, z jeho nynějšího vyjádření se zdá, že se tento proces dal do pohybu.

Také list The Washington Post s odkazem na své zdroje uvedl, že na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února evropští lídři začali diskutovat o vytvoření paralelní struktury k NATO, která by pokrývala celý kontinent a mohla by se stát „věrohodnou alternativou“ k Alianci, pokud by Spojené státy odmítly zaručit bezpečnost Evropy.

Macron se staví do role lídra evropské diplomacie. Některým spojencům to vadí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám