Hlavní obsah

Tálibové na amerických džípech slavili rok od úprku západních spojenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské hnutí Tálibán uspořádalo ve středu u příležitosti prvního výročí stažení Američany vedených koaličních vojsk ze země slavnostní automobilovou přehlídku. Záběry z vyjížďky terénních vozů obsypaných džihádisty se samopaly rozeslala v pátek agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán uspořádal přehlídku k ročnímu výročí stažení amerických vojsk z AfghánistánuVideo: Reuters

 
Článek

Islamisté, kteří nyní zemi vládnou, si ve středu připomněli první výročí od odchodu spojeneckých vojsk, po němž bleskurychle svrhli Západem podporovanou vládu, aby se znovu chopili moci.

Evakuovaní Afghánci hledají v Česku práci

Domácí

Rok poté Tálibové z kapot ukořistěných amerických džípů vzkazují světu, aby se poučil.

Dost možná tím narážejí na fakt, že podobným nezdarem už si v Afghánistánu prošli Sověti v 80. letech minulého století, kdy sice do nepřístupné země v asijských horách podnikli invazi, nikdy si ale Afghánistán zcela nepodrobili.

Úspěšný nebyl ani pokus Američany vedené koalice, která do země vtrhla po útocích z 11. září 2001. Spojenecké jednotky se ze země stáhly po 20 letech a Afghánistán okamžitě padl znovu do rukou radikálů.

Mezinárodní společenství vládu Tálibánu neuznala, jelikož je afghánským hlavním vývozním artiklem opium, z něhož se vyrábí heroin. Táliby tak formální obchodní bariéry nemusí příliš trápit.

Bitím a střelbou do vzduchu Tálibán rozehnal demonstraci žen

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám