Hlavní obsah

Bitím a střelbou do vzduchu Tálibán rozehnal demonstraci žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Střelbou do vzduchu, bitím obušky a pažbami zbraní rozehnali bojovníci Tálibánu sobotní demonstraci afghánských žen. Stalo se tak pár dnů před prvním výročím, kdy se Tálibán v Afghánistánu opět ujal vlády.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zhruba čtyři desítky žen skandujících slogan „Chléb, práce a svoboda“ se domáhaly práva na práci a vzdělání, píše zpravodaj agentury AFP. Protestující nesly transparent s nápisem: „15. srpen je černý den“. Odkazovaly tak na den, kdy se Tálibán ujal moci.

„Spravedlnost, spravedlnost. Máme dost nevědomosti,“ skandovaly ženy před budovou ministerstva školství, než je brutálně rozehnali. Mnohé ženy se uchýlily do okolních obchodů, kde hledaly ochranu před rozzuřenými bojovníky, kteří je mlátili obušky nebo pažbami zbraní. Zbiti byli i někteří novináři, kteří informovali o protestu žen.

Pracovali pro Čechy, teď odpočítávají čas, než je najde Tálibán

Domácí

Po uchopení moci Tálibán slíbil měkčí verzi tvrdé islamistické vlády, která charakterizovala jeho první vládu v letech 1996 až 2001. Navzdory slibům ale bylo mnoho omezení už zavedeno. Desetitisíce dívek byly vyloučeny ze středních škol a ženám bylo znemožněno vrátit se do mnoha zaměstnání a funkcí.

Ženy dostaly zákaz cestovat samy, navštěvovat samy parky a veřejné zahrady. To mohou pouze ve dnech, které jsou určeny výhradně pro ně.

Boje v Afghánistánu z pohledu lékařů: hlavním nepřítelem není Tálibán, ale spalničky

Zahraniční

V květnu dokonce nejvyšší vůdce země a šéf Tálibánu Hajbatulláh Achúndzáda ženám nařídil, aby se na veřejnosti plně zahalily, včetně obličeje, ideálně by měly nosit i burku.

Reklama

Výběr článků

Načítám