Hlavní obsah

Tálibán po odchodu Američanů převzal kontrolu nad ztichlým letištěm v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Hnutí Tálibán plně kontroluje ztichlé mezinárodní letiště v Kábulu. Stalo se tak poté, co z něj odletěli poslední američtí vojáci, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Členové Tálibánu obsadili letiště v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

Vozidla bojovníků Tálibánu se projížděla po jediné dráze mezinárodního kábulského letiště.

Než se rozednilo, těžce ozbrojení bojovníci Tálibánu prošli hangáry a prohlédli některé ze sedmi helikoptér CH-46, které Američané použili při evakuaci a poté je znefunkčnili.

Uvnitř terminálu zůstalo po podlaze rozházeno několik desítek kufrů, zjevně ponechaných na letišti v chaosu při odchodu. Rozsypáno bylo i oblečení a obuv. Plakát Ahmada Šaha Massúda, známého bojovníka proti Tálibánu, byl zničen.

Tvoříme historii, zní z Tálibánu a slaví se první afghánské ráno po 20 letech bez vojáků USA

Svět

U východní brány letiště zůstala hrstka Afghánců, kteří stále doufají ve štěstí, že se dostanou dovnitř a odletí ze země. V tuto chvíli však na letiště nelétají žádné komerční letecké společnosti a zůstává nejasné, kdo převezme správu vzdušného prostoru země.

Americká armáda varovala piloty, že „není k dispozici žádné řízení letového provozu ani letištní služba“.

Několik lidí, kteří se pokoušeli dostat na letiště, pocházelo z provincie Kandahár, srdce Tálibánu v jižním Afghánistánu.

Jeden z mužů ukazoval doklady, které podle něj prokazovaly, že pracuje jako překladatel. Čtyři dny čekal na možnost odejít ze země. „Ale teď nevím, jaké mám šance,“ řekl.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Tálibánu oslavují převzetí kontroly nad letištěm v Kábulu.

Ve chvíli, kdy vyprávěl reportérovi televize al-Džazíra svůj příběh, vedoucí představitelé Tálibánu se  – doprovázeni bojovníky elitní jednotky Badri – procházeli po přistávací dráze, aby symbolicky potvrdili své vítězství.

„Svět by se měl z této lekce poučit. Je to radostný moment vítězství,“ řekl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

Současně oslovil bojovníky jednotky Badri: „Doufám, že budete vůči národu velmi opatrní. Náš národ trpěl válkami a invazí a lidé již nemají moc tolerance.“ Na závěr jeho proslovu bojovníci křičeli: „Bůh je veliký!“

„Afghánistán je konečně volný,“ řekl Hekmatulláh Wasiq, další představitel Tálibánu.

„Doufejme, že už představíme náš kabinet. Všechno je mírumilovné. Všechno je v bezpečí,“ dodal.

Američané odcházejí, al-Káida se vrací

Zahraniční

Wasiq také vyzval Afghánce, aby se vrátili do práce, a zopakoval slib Tálibánu nabízející generální amnestii. „Lidé musí být trpěliví,“ řekl a dodal: „Pomalu vše vrátíme do normálu. Bude to ale trvat.“

Později, když Mudžáhid hovořil s reportéry televize Al-Džazíra, odmítl ustanovit úřednickou vládu a trval na tom, že v Kábulu bude bezpečno. „V Kábulu bude bezpečno a lidé by se neměli bát,“ řekl.

„Po dvaceti letech jsme porazili Američany. Odešli a naše země je teď svobodná.,“ řekl Mohammad Islam, jeden ze strážců Tálibánu s puškou kalašnikov v ruce. „Je jasné, co chceme. Chceme šaríu (islámské právo), mír a stabilitu,“ dodal.

Podobně se vyjádřil Mohammad Naeem, politický mluvčí Tálibánu v Kataru. „Díky bohu, všichni okupanti opustili naši zemi,“ řekl a pogratuloval bojovníkům tím, že je označoval jako mudžahedíny neboli svaté válečníky.

Afghánský ministr teď rozváží v Německu pizzu

Zahraniční

„Toto vítězství nám dal Bůh. Bylo to kvůli 20 letům obětí mudžahedínů a jejich vůdců. Mnoho mudžahedínů obětovalo život.“

Zvláštní americký vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad na Twitteru uvedl: „Po stažení naší armády a armády mnoha partnerů, kteří při nás stáli, čelí Afghánci okamžiku rozhodnutí a příležitosti. Budoucnost jejich země je v jejich rukou. Svou cestu si vyberou zcela suverénně. Toto je také šance ukončit válku.“

Budoucí tálibánská vláda bude ale čelit řadě problémů a krizí. Většina miliard dolarů, které Afghánistán drží v devizových rezervách, je nyní v USA zmrazena. Banky zavedly kontroly výběru. Státní zaměstnanci tvrdí, že nedostali několik měsíců plat.

Lékařského vybavení je akutní nedostatek. Tisíce lidí, kteří uprchli před postupujícím Tálibánem, žijí v zoufalých podmínkách. Velké sucho likviduje úrodu, humanitární dodávky jsou ohrožené a zvyšuje se riziko hladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám