Hlavní obsah

Afghánský ministr teď rozváží v Německu pizzu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipsko

Ještě před rokem šéfoval v Afghánistánu tamnímu ministerstvu informatiky a technologií, nyní přesedlal na dráhu kurýra. Sajíd Ahmad Šách Saadat byl spatřen v ulicích německého Lipska, jak na kole rozváží pizzu. Údajně přitom disponuje dvěma magisterskými tituly z prestižní Oxfordské univerzity.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bývalý afghánský ministr Sadaat v ulicích Lipska

Článek

Saadat nastoupil do afghánské vlády dnes už bývalého prezidenta Ašrafa Gháního v roce 2018 coby ministr. Po dvou letech působení ve vysoké  funkci ale rezignoval a loni v prosinci odjel do Německa.

Fotografie někdejšího ministra, jak ve svítivě oranžovém tričku doručuje na kole objednávku, se začaly virálně šířit zrovna uprostřed afghánské krize.

Novinář Josa Mania-Schlegel, který Saadata uprostřed směny zachytil, ke snímku napsal: „Před několika dny jsem potkal muže, který tvrdil, že byl dva roky afghánským ministrem informačních technologií. Zeptal jsem se ho, co dělá v Lipsku. 'Rozvážm v Essenu pro Lieferando'.”

Firma Lieferando poskytuje rozvoz jídel a potravin v Německu.

Absolvent Oxfordu s 23letou praxí

Podle britské stanice Sky News začal pracovat jako kurýr poté, co mu došly peníze a potřeboval si rychle vydělat. Saadat řekl, že by si přál, aby jeho příběh napomohl „změnit způsob, jakým žijí vysoce postavení lidé v Asii a arabském světě”.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ať můj příběh pomůže změnit způsob, jakým žijí vysoce postavení lidé v Asii a arabském světě, řekl Sadaat

Na svém Facebooku uvedl, že nehodlá pobírat sociální dávky, a proto se rozhodl pracovat jako běžný člověk, a to i přesto, že němčinu zatím příliš neovládá.

Deník Hindustan Times uvedl, že Saadat vystudoval hned dva magisterské obory na renomované britské univerzitě v Oxfordu. Ve své 23leté kariéře pracoval pro nejméně 20 firem ve 13 různých zemích.

Tálibán a jeho odpůrci z údolí Pandžšír se domluvili na příměří

Svět

„Takhle rychlý pád Gháního vlády se neočekával,” odpověděl někdejší vrcholný politik na dotaz ohledně současné dramatické situace v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám