Hlavní obsah

Od zahájení ofenzívy Tálibánu přibylo rekordně civilních obětí, uvedla OSN

– Kábul

Od 1. května, kdy afghánské hnutí Tálibán zahájilo ofenzívu a ovládlo polovinu rozlohy země, zahynulo podle údajů OSN za dva měsíce 783 civilistů. Dalších 1609 jich bylo zraněno. Je to nejvíce od roku 2009, kdy Spojené národy začaly vést statistiku, a zřejmě nejhorší bilance od invaze do Afghánistánu v roce 2001.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Oběti atentátu na kábulskou dívčí školu z 8. května 2021

Článek

Počet civilních obětí za květen a červen je skoro stejný jako za první čtyři měsíce letošního roku.

Skoro dvě třetiny nových obětí připadají na vzbouřenecké skupiny, mezi nimiž je kromě Tálibánu i Islámský stát podnikající velké atentáty. Čtvrtina obětí pak připadá na vládní síly a její spojence. U zbylých není jasné, kdo jejich smrt zavinil.

Tálibán se bez boje zmocnil stovek amerických zbraní a vozidel

Svět

Žádná civilní oběť ale nepřipadá na mezinárodní síly podporující vládu, které se stahují. Poslední američtí vojáci by měli odejít do konce srpna, pak zbyde v zemi pouze početná ochrana amerického velvyslanectví.

Násilí tvrdě zasáhlo ženy, k čemuž přispěl útok na dívčí školu v Kábulu z 8. května s 85 oběťmi.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Následky atentátu z Kábulu z 12. června 2021

Až do května přitom počet civilních obětí postupně klesal. Panují obavy, že počty civilních obětí budou dále stoupat s tím, jak se boje přenášejí do měst.

Tálibán nyní kontroluje polovinu území země a tlačí na polovinu hlavních měst provincií. Útoky na ně by podle OSN mohly mít pro afghánské civilisty katastrofální následky.

V Afghánistánu vyhlásili na měsíc noční zákaz vycházení kvůli postupu Tálibánu

Svět

OSN také upozornila na ničení majetku a rabování v oblastech, které aktuálně ovládl Tálibán.

Terčem ničení a rabování se kromě domů obyvatel a obchodů staly i školy, kliniky, rozvody elektřiny, mosty, vodovody nebo sloupy se zařízeními pro šíření mobilního signálu.

Vítězný Tálibán vzkřísil své letité praktiky

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám