Hlavní obsah

Budeme dál bombardovat Tálibán, slíbil Washington Kábulu

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké letectvo bude pokračovat v leteckých úderech na podporu afghánských ozbrojených sil, které čelí útokům radikálního Tálibánu. Prohlásil to podle stanice CNN generál Kenneth McKenzie, velitel amerických sil na Blízkém východě a v Perském zálivu (CENTCOM).

Ilustrační foto

Článek

„V posledních dnech jsme zvýšili počet leteckých úderů na podporu afghánských sil a jsme připraveni v této podpoře pokračovat i v nadcházejících týdnech, pokud Tálibán nepřestane útočit,“ řekl.

Tálibán už vybírá clo na hranicích

Blízký a Střední východ

Odmítl však upřesnit, zda USA budou pokračovat v leteckých úderech i po ukončení své vojenské mise 31. srpna. Po dramatických územních ztrátách afghánská armáda přepracovává strategii proti tálibům a chystá se bránit nejdůležitější oblasti, jako je Kábul a další města.

Podle OSN by přitom měla brát v úvahu nárůst civilních obětí: za prvních šest měsíců letošního roku jich bylo nejvíc v tomto období od roku 2009, o 47 procent víc než loni, což zjevně souvisí se stahováním mezinárodních sil.

Chmurná čísla
Od ledna do konce června bylo v Afghánistánu 1659 civilistů zabito a 3524 zraněno, přitom 46 procent tvoří ženy a děti.
Za 39 procent všech obětí je odpovědný Tálibán, devět procent připadá na teroristický Islámský stát a 16 procent připadá na různé protivládní skupiny.
Armáda a provládní ozbrojenci jsou zodpovědní za 25 procent civilních obětí.
U zbývajících 11 procent se to nepodařilo určit.
(Zdroj: Asistenční mise OSN v Afghánistánu, UNAMA)

Reklama

Výběr článků

Načítám