Hlavní obsah

Šéfka WHO se opřela do farmaceutických firem: Na ebolu kašlete, protože na tom nevyděláte

– Praha

Nebývale ostré kritice podrobila šéfka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová světové farmaceutické firmy: vytkla jim nezájem hledat léky proti ebole.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová

Článek

„Průmysl orientovaný na zisk neinvestuje do produktů, které spotřebitelé nemohou zaplatit,“ řekla Chanová na jednání WHO pro Afriku. „Ebola se objevila téměř před 40 lety. Proč mají lékaři stále prázdné ruce, proč není vakcína ani lék? Protože ebola je jen v chudé Africe,“ prohlásila.

WHO podle ní na nezájem firem o vývoj léků pro chudé trhy upozorňuje řadu let. „Naše volání doléhalo do hluchých uší. Teď může každý vidět výsledek,“ dodala.

Foto: Reuters

Zdravotník v ochranném obleku podává vodu ženě nakažené virem eboly v nemocnici ve městě Kenema v Sieře Leone.

Objevitel viru eboly Peter Piot doplnil, že epidemii se bez vakcíny nepodaří zastavit. Ta je zatím v nedohlednu − podle expertů probíhající testy dvou látek v USA, Británii a Mali ukážou výsledky nejdříve za rok.

Neověřené očkovací látky dostane Guinea, Libérie a Sierra Leone k testům až počátkem příštího roku. V případě pozitivních výsledků by se pak do oblasti mohly v polovině příštího roku dodat stovky tisíc vakcín.

Afrika zahajuje zkoušky transfuzí

Už „v příštích týdnech“ ale začnou zdravotníci v Africe zkoušet transfuze derivátů z krve těch, kdo nákazu přežili. „Je to stále neprobádaná léčba,“ řekl koordinátor transfuzních pokusů WHO David Wood. „I přes to ale všichni souhlasí, že je to rozumná léčebná možnost,“ dodal.

Jde o součást postupu, který se osvědčil v případě uzdravených osob, jimž byly podávány jak transfuze, tak experimentální léky. Není ovšem zřejmé, který z komponentů léčby − navíc jen u některých případů − zabral, proto se má testovat jen na řádově stovkách pacientů. Výsledky se ale dají čekat dříve, než kdyby šlo o „umělé“ vakcíny.

Libérie oznámila povzbudivý pokles případů nakažení. „Nebude konec, dokud v žádné z postižených zemí nebude 21 dnů hlášen jediný případ,“ varoval před předčasným optimismem Tolbert Nyenswaha z ministerstva zdravotnictví.

V pátek šel do nemocnice, v neděli zemřel

Záludnost epidemie dokládá i osud již pátého sierraleonského lékaře, kterého virus zabil, ačkoli nepůsobil v  „protiebolovém“ týmu.

V pátek se Godffrey George sám přihlásil v Čínské nemocnici u Freetownu, v sobotu test v jeho krvi potvrdil zhoubný virus a v neděli zemřel. Podle úřadů se nakazil při běžné péči o pacienta, netušícího, že je infikován.

Američané trvají na karanténě

V USA, kde některé státy uvalily karanténu na osoby přijíždějící z postižených zemí, toto drastické opatření podle průzkumu televize NBC a listu Wall Street Journal schvaluje 71 procent lidí. Jen 24 procent zastává stejný názor jako lékařští experti, humanitární organizace a část politiků včetně prezidenta Obamy, že karantény jsou kontraproduktivní a odrazují od účasti na boji proti nemoci.

Sestra Kaci Hickoxová, která se izolaci po příletu ze Sierry Leone odmítla podřídit a vybojovala si od úřadů výjimku, však na volný pohyb rezignovala. „Nemám chuť v takové atmosféře chodit ven,“ citovala ji média.

Už téměř pět tisíc obětí

Podle poslední statistiky WHO z 31. října se ebolou nakazilo 13 567 lidí

4951 z nich zemřelo

Epidemie zanechala na západě Afriky na 4000 sirotků

Postihla na pět miliónů dětí

Dětský fond OSN UNICEF proto zdvojnásobí počet svých pracovníků na 600 lidí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám