Hlavní obsah

Zdravotnici po návratu z Afriky izolovali, i když testy ebolu vyloučily

– New Jersey

Americké státy New York, New Jersey a Illinois uvažují o zmírnění opatření proti ebole u zdravotníků navracejících se ze západní Afriky, kde si epidemie vyžádala už téměř 5000 životů. Povinnou karanténu v neděli kritizovala zdravotní sestra Kaci Hickoxová, kterou hned po návratu v New Jersey izolovali, ačkoli testy ebolu opakovaně vyloučily.

Foto: ČTK/AP

Kaci Hickoxová

Článek

„Je to příliš a skutečně nepřijatelné. Mám pocit, že jsou porušována má základní lidská práva,“ řekla televizi CNN Hickoxová, kterou hned po návratu ze Sierry Leone umístili v nemocnici v Newarku do karantény.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tu guvernéři zmíněných tří států ohlásili v pátek. Povinně se týká všech zdravotníků vracejících se z krizových oblastí, a to na 21 dní.

Hickoxová se kvůli tomu dostala do ostrého sporu s guvernérem Chrisem Christiem, který prohlásil, že je „očividně nemocná“.

„Za prvé: nemyslím si, že guvernér je doktor. Za druhé: nikdy mě nespatřil. Za třetí: jsem po celou dobu bez symptomů,“ prohlásila rozladěná zdravotnice a pohrozila žalobou.

Dodala, že povinná karanténa není rozumným rozhodnutím. Takový názor má podle agentury AP i Bílý dům, který na státní guvernéry naléhá, aby opatření zmírnili. Guvernér státu New York Andrew Cuomo už připustil, že by zdravotníci mohli zůstávat v karanténě doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Eboly se zbavila i druhá zdravotnice v USA

Americká zdravotní sestra Nina Phamová se vyléčila z eboly a ještě v pátek bude propuštěna z nemocnice domů, uvedly zdravotnické úřady. Phamová byla jedna ze...

Výběr článků

Načítám