Hlavní obsah

Šéf CIA: Taková příležitost k náboru špionů v Rusku je jednou za generaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes státní propagandu a represe nahlodává ruské vedení i lid nespokojenost s válkou na Ukrajině, míní šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. „Tento spodní proud nespokojenosti vytváří příležitost pro nábor (špionů) CIA, jaká se nabízí jednou za generaci. Nepromarníme ji,“ napsal Burns v eseji, kterou v úterý zveřejnil magazín Foreign Affairs.

Foto: Ken Cedeno, Reuters

Šéf CIA William Burns

Článek

O nábor Rusů se CIA zjevně snaží velmi intenzivně. Americká agentura už s tímto cílem natočila sérii videí. Nejnovější spot, jenž byl zveřejněný minulý týden, vyzývá Rusy, aby bezpečně poskytovali informace CIA pomocí zabezpečeného prohlížeče na takzvaném darkwebu (síti využívající internet, ale dostupné jen prostřednictvím speciálního softwaru nebo konfigurace).

Nejnovější spot s názvem „Proč jsem kontaktoval CIA: kvůli vlasti“ zobrazuje rozhodnutí fiktivního důstojníka ruské Hlavní správy rozvědky (GRU). Staví přitom na nespokojenosti Rusů s korupcí.

Americká CIA opět lanaří Rusy. Tentokrát na sentimentální video

Evropa

„V GRU jsem našel nový způsob, jak sloužit své zemi. Alespoň jsem si to myslel,“ začíná vypravěč ve videu. Líčí, že si brzy uvědomil, že skutečný nepřítel Ruska je v něm samotném.

„Elita prodala zemi za paláce a jachty, zatímco naši vojáci žvýkali shnilé brambory a stříleli z předpotopních zbraní. Naši lidé jsou nuceni dávat úplatky, jen aby našli práci. A elita s pohádkově drahými hodinkami si krátí čas, zatímco korupce a nepotismus rozleptávají moji zemi zevnitř,“ vyjmenovává muž problémy.

Následně tento fiktivní důstojník GRU prohlašuje, že „uviděl světlo“ a „probudil se v něm duch patriota“, který volá po akci. Hrdina spotu vysvětluje, že kontaktoval CIA z touhy, aby „ruský lid prosperoval a dosáhl svého potenciálu“ a aby jeho syn žil v Rusku, „o kterém jsme snili“.

Americká vláda neřekla, kolik špionů bylo pomocí takových videí naverbováno, činitelé ale uvedli, že CIA by je dál na Telegram a YouTube nezveřejňovala, pokud by nebyla účinná, napsal web listu The New York Times.

Zbraň, kterou ještě nikdo v boji nepoužil. Na Ukrajinu dorazí z USA už ve středu

Válka na Ukrajině
Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu při Prigožinově povstání

Ačkoliv represivní síla režimu Vladimira Putina v Rusku v dohledné době zřejmě neoslabí, nespokojenost s válkou na Ukrajině jeho moc uvnitř země „tiše nahlodala“, píše Burns ve své eseji.

„Krátkodobá vzpoura, kterou loni v červnu zahájil vůdce žoldáků Jevgenij Prigožin, nabídla pohled na některé dysfunkce skrývající se za Putinovým pečlivě vybroušeným obrazem kontroly. Na vůdce, který si pracně vytvářel pověst arbitra pořádku, vypadal Putin odtažitě a nerozhodně, když Prigožinovi vzbouřenci postupovali po silnici do Moskvy,“ vzpomněl šéf CIA.

Burns: Nepomoci Kyjevu by byl vlastní gól

Klíčem k úspěchu Ukrajiny je především pokračování poskytování americké pomoci, napsal Burns. „Letošní rok bude na ukrajinském bojišti pravděpodobně náročný,“ napsal Burns. Případné zastavení americké pomoci Ukrajině by podle něj představovalo „vlastní gól historických rozměrů“.

Balík navržený prezidentem USA Joem Bidenem, jehož součástí je i zhruba 60 miliard dolarů (skoro 1,4 bilionu Kč) na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, se v Kongresu zadrhl. Republikáni jeho podporu podmiňují mimo jiné schválením protiimigračních opatření. Zákonodárci nyní jednají o kompromisním návrhu.

Proíránská milice v Iráku oznámila, že pozastavuje útoky na vojáky USA

Blízký a Střední východ

Z chaosu na Blízkém východě viní Írán

V obsáhlé eseji se Burns věnuje i dalším regionům, zejména Blízkému východu.

Z destabilizace regionu viní Írán, který podporuje palestinský teroristický Hamás, libanonský Hizballáh a jemenské povstalce Húsíe, kteří útočí na obchodní lodě v Rudém moři. „Klíčem k bezpečnosti Izraele - a celého regionu - je vypořádat se s Íránem,“ dodal Burns.

Dodává, že situace na Blízkém východě byla zřídka „zamotanější a výbušnější“ než v současnosti.

O víkendu Burns v Paříži jednal s katarským premiérem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním, šéfem izraelské tajné služby Mossad Davidem Barneou a šéfem egyptské tajné služby Abbásem Kamalem. Tématem byla dohoda o propuštění zbývajících rukojmích zadržovaných Hamásem v Pásmu Gazy.

Probírali jsme, co udělat s Ukrajinou. Šéf ruské rozvědky řekl, že telefonoval s ředitelem CIA

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám