Hlavní obsah

Probírali jsme, co udělat s Ukrajinou. Šéf ruské rozvědky řekl, že telefonoval s ředitelem CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské rozvědky (SVR) Sergej Naryškin ve středu uvedl, že na konci června telefonicky hovořil o situaci na Ukrajině se šéfem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Williamem Burnsem. Informovala o tom ruská tisková agentura TASS. O telefonátu mezi Burnsem a Naryškinem na konci minulého měsíce psaly listy The Washington Post a The New York Times, podle kterých šéf CIA ujišťoval Moskvu, že Spojené státy nejsou nijak zapojené do krátké ozbrojené vzpoury členů ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Sergej Naryškin na bezpečnostní konferenci v Moskvě

Článek

Naryškin ve středu uvedl, že Burns si „události z 24. června“, kdy se wagnerovci vydali směrem na Moskvu, vybral jako záminku. Většinu zhruba hodinového hovoru podle něj ale věnovali diskusi o Ukrajině. „Přemýšleli jsme, probírali jsme, co udělat s Ukrajinou,“ řekl podle TASS Naryškin.

CIA prohlášení šéfa ruské rozvědky zatím nekomentovala.

Burns a Naryškin podle agentury Reuters udržují spojení od začátku ruské invaze na Ukrajinu z loňského února. Jiná přímá komunikace mezi Moskvou a Washingtonem je od té doby minimální. Kyjev zároveň opakovaně uvádí, že jiné země by jejím jménem neměly vyjednávat o ukrajinské budoucnosti, podotýká Reuters.

Šéf SVR také řekl, že existuje možnost osobního setkání s Burnsem. „Na schůzce jsme se (během telefonátu) nedomluvili, ale ta možnost tu je, jak telefonní komunikace, tak osobního setkání,“ řekl Naryškin.

Biden rozesmál Zelenského

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám