Hlavní obsah

Rusové jsou v Dubaji vítáni. Stačí mít peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco miliony ukrajinských uprchlíků utíkají ze své válkou zmítané země do zemí střední a západní Evropy, ruští oligarchové prchají v luxusních jachtách a soukromých letadlech do Dubaje.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Pohled na Dubaj

Článek

Podle několika dubajských realitních makléřů se ruští miliardáři, vytlačení sankcemi a na Západě nevítaní, vydávají na lov luxusních nemovitostí v Dubaji, kam je lákají nablýskané pláže, flexibilní vízový program a přislíbená neutralita vůči Ukrajině.

Zabavené jachty oligarchů polykají miliardy. Kdo to bude platit?

Ekonomika

„Telefony od zájemců z Ruska zvoní de facto nepřetržitě,“ řekl časopisu Forbes Sajíf Várlí, realitní makléř společnosti Vartur Real Estate, která má kanceláře v Dubaji ve Spojených arabských emirátech a Turecku, další hlavní destinaci pro bohaté Rusy, kteří chtějí uniknout sankcím.

Ceny letí vzhůru

Ve Spojených arabských emirátech (SAE) jsou ruští oligarchové navzdory válce vítáni: nemusejí se bát sankcí, vzdušný prostor je otevřený a mohou platit, čím se jim zlíbí.

Právě nemovitosti absolutní luxusní třídy se nyní prodávají za rekordní ceny: osm ložnic, terasa s výhledem na moře, zahrada, bazén.

V nejlepších dubajských lokalitách, jako je umělý ostrov Palm Džumejra, zbývá prý na trhu už jen pět až šest takových vil, sdělil televizi ARD realitní makléř Kás Sajíd. Ve velkém je skupovali zejména ruští investoři.

Útočiště ruských elit
Více než pět tisíc občanů Ruska vlastní v Dubaji přes 9700 nemovitostí: vily a luxusní byty.
Je mezi nimi asi 120 příslušníků ruské politické elity, úředníků, podnikatelů blízkých Kremlu a jejich rodin, poslanců Dumy a dalších politiků, na které uvalily sankce EU, USA a Velká Británie.
(Zdroj: Süddeutsche Zeitung)

Nyní tak Dubaj zažívá boom: oligarchové z okolí Vladimira Putina jsou v Emirátech vítáni, pokud přinesou nezbytné peníze. Během několika týdnů prý v Dubaji investovali téměř 300 milionů eur (7,4 mld. korun).

Jennifer Soltanpourová, Sajídova kolegyně, slibuje naprostou diskrétnost: „Dubaj se na nic neptá. Nikdo se nemusí ničeho bát. Každý, kdo si koupí nemovitost za 1,4 milionu eur (34,5 mil. korun), obdrží pětileté vízum.“ Emiráty a Rusko jsou ekonomicky úzce propojeny.

Bohatý stát investoval v Rusku přibližně tři miliardy eur (74 mld. korun). Obě země také úzce spolupracují v oblasti energetiky. To je zřejmě jeden z důvodů, proč jsou SAE ve válce neutrální a nechtěly ani v Radě bezpečnosti OSN odsoudit ruskou agresi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám