Hlavní obsah

Putin je v Pekingu, Si jej přijme ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin přicestoval do Pekingu, kde se sejde s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Schůzka lídrů je naplánována na středu, stejně jako Putinův projev na summitu k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Během úterý se Putin sejde s řadou dalších asijských lídrů, uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Parker Song, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin po příletu do Pekingu

Článek

V plánu má Putin setkání s vietnamským prezidentem Vo Van Thuongem nebo thajským premiérem Sríttchou Tchavisinem. Setkat se plánuje také s mongolským prezidentem Uchnágínem Chürelsüchem či s prezidentem Laosu Thonglounem Sisoulitem.

Putin od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 cestuje do zahraničí zřídka. Jeho první letošní zahraniční cestou byla tento měsíc návštěva Kyrgyzstánu, kde se zúčastnil summitu postsovětského Společenství nezávislých států.

Foto: Pool, Reuters

Čínská čestná stráž u Putinova prezidentského speciálu

V poslední době šéf Kremlu vynechal účast na několika zahraničních summitech kvůli zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí do Ruska. Kyrgyzstán ani Čína ale nejsou signatáři Římského statutu, na jehož základě Mezinárodní trestní soud vznikl, takže povinnost Putina zatknout nemají.

Putin před svojí cestou do Číny v rozhovoru s čínskou televizí znovu ocenil čínský mírový plán pro Ukrajinu. Uvedl, že doporučení Pekingu by mohla být realistickým základem mírových jednání s Ukrajinou, a obvinil Kyjev, že rozhovorům brání.

„Neutrální“ Čína pomáhá Rusku se zbrojením, dodala vrtulníky i zaměřovače

Evropa

Peking Moskvě: Při řešení situace na Ukrajině zachováme nestrannou pozici

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám