Hlavní obsah

Peking Moskvě: Při řešení situace na Ukrajině zachováme nestrannou pozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína si při hledání politického řešení války na Ukrajině zachová nezávislou a nestrannou pozici. Ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi to podle prohlášení čínské diplomacie v pondělním telefonickém rozhovoru řekl jeho čínský protějšek Wang I.

Foto: Pool, Reuters

Čínský ministr zahraničí Wang I

Článek

V dokumentu, z nějž citovala agentura Reuters, se dále uvádí, že Peking bude na všech mezinárodních fórech hovořit „objektivním a racionálním hlasem“ a „aktivně prosazovat mírové rozhovory“.

Ještě předtím čínské ministerstvo zahraničí informovalo, že víkendová schůzka zástupců asi 40 zemí v saúdskoarabské Džiddě věnovaná Ukrajině „přispěla k upevnění mezinárodního konsenzu“. Čína byla jedním z účastníků jednání, na nějž ovšem nebylo pozváno Rusko.

Čínský vyslanec pro euroasijské záležitosti Li Chuej byl podle sdělení „v intenzivním kontaktu se všemi stranami ohledně politického urovnání ukrajinské krize“. „Vyslechl si názory a návrhy všech stran a dále upevňoval mezinárodní konsenzus,“ uvedlo rovněž ministerstvo v prohlášení.

Li Chuej, který Čínu v Džiddě zastupoval, letos v květnu podnikl jako zvláštní vyslanec Pekingu cestu po šesti evropských zemích ve snaze nalézt společnou základnu pro politické řešení rusko-ukrajinského konfliktu. Účast čínského zástupce na schůzce v Saúdské Arábii byla vnímána jako velmi významná, protože Peking se profiluje jako důležitý partner Moskvy.

Cílem dvoudenního jednání v Džiddě bylo podle médií přesvědčit velké rozvojového země na jižní polokouli ke shodě se Západem, pokud jde o ruskou invazi na Ukrajinu. Tyto země totiž na rozdíl od Západu zaujímají k válce spíše neutrální postoj. Ačkoli agresi většinou odsoudily, nezavedly například protiruské sankce.

Schůzka v Džiddě skončila bez konkrétní dohody. Účastnické země se pouze zavázaly, že budou pokračovat v mezinárodních konzultacích a mírovém úsilí.

Čína omezí vývoz civilních dronů s dlouhým doletem. Bojí se využití ve válce na Ukrajině

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám