Hlavní obsah

Přízrak Fukušimy bledne. Japonsko křísí jádro

Poradní panel japonského premiéra Fumia Kišidy schválil minulý týden plán na prodloužení životnosti jaderných reaktorů nad 60 let a výstavbu nových bloků, které by nahradily ty vyřazené z provozu. „Tím se zásadně mění přístup vytyčený po havárii ve Fukušimě v roce 2011,“ poznamenal list The Japan Times.

Foto: ČTK/AP

Jaderná elektrárna Fukušima

Článek

Tento krok odráží změnu veřejného mínění, protože země závislá na dovozu se potýká s hrozbou výpadků elektřiny v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině a extrémním počasím. Zatímco po havárii jaderné elektrárny se pravidelně konaly masové demonstrace vyzývající ke zrušení atomové energie, nedávné průzkumy veřejného mínění naznačují rostoucí podporu pro opětovné spuštění odstavených elektráren.

Schválení do února?

Vláda hodlá na příštím zasedání parlamentu předložit zákon, který by základní plán uvedl v život, řekl Kišida na čtvrtečním zasedání svého panelu pro „zelenou transformaci“ složeného převážně z vedoucích manažerů a akademiků. „Návrh bude otevřen k veřejnému připomínkování a kabinet by jej mohl schválit do února,“ dodal Nikkei.

Japonsko se připojuje k celosvětovému přechodu zpět k jaderné energii poté, co ceny zemního plynu a uhlí v letošním roce vystřelily na rekordní hodnoty v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, která rozvrátila trhy. Kišidova vláda se rovněž obrací k jaderné energii, aby pomohla omezit emise a dosáhnout japonského cíle uhlíkové neutrality do roku 2050.

Japonsko navzdory sankcím začne znovu kupovat ruskou ropu

Ekonomika

Nálada se mění

V srpnovém průzkumu deníku Yomiuri se 58 procent respondentů vyslovilo pro opětovné spuštění odstavených reaktorů, což je poprvé od roku 2017, kdy byla tato otázka poprvé položena, kdy většina respondentů v této sérii průzkumů tuto myšlenku schválila.

Průzkum veřejnoprávní televize NHK z počátku tohoto měsíce ukázal, že 45 procent respondentů plán panelu schvaluje, zatímco 37 procent je proti.

Vláda stále čelí určitému odporu místních obyvatel vůči obnovení provozu jaderných elektráren a soudní spory související s obavami o bezpečnost stále udržují mnoho reaktorů mimo provoz.

Od katastrofy v roce 2011 byla znovu spuštěna pouze třetina provozuschopných japonských reaktorů.

Jen deset

V uplynulém desetiletí požádaly energetické společnosti v Japonsku o opětovné spuštění 27 reaktorů.
Sedm z nich prošlo bezpečnostními kontrolami.
Pouze deset z nich poté obnovilo provoz.
To je stav odpovídající záměru Japonska na postupné ukončení jaderné energetiky do roku 2030.

Egypt objevil velké ložisko zemního plynu ve východním Středomoří

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám