Hlavní obsah

Japonsko navzdory sankcím začne znovu kupovat ruskou ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko poprvé od května doveze ruskou ropu. Tamní vláda své rozhodnutí odůvodnila tím, že dovoz ropy a plynu z Ruska jsou důležité pro energetickou bezpečnost země. Dovozce energií nabádá k hromadění paliv, aby se předešlo možnému budoucímu nedostatku, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Tatiana Meel, Reuters

Tanker v ropném terminálu Kozmino v ruském městě Nachodka.

Článek

Tanker Aframax Zaliv Bajkal byl ve středu naplněn ruskou ropou v zařízení Sachalin-2 a nyní pluje do Japonska, ukazují data Bloombergu o sledování lodí. Odběratelem této dodávky je japonská společnost Taiyo Oil. Náklad má být vyložen v terminálech v Kikumě a Namikatě. Jedná se tak o první dodávku ropy z Ruska do Japonska po více než půlroční odmlce.

Japonsko se připojilo k západním spojencům a uvalilo na Rusko sankce za jeho invazi na Ukrajinu, nepřistoupilo ale k přísným opatřením ohledně nákupu ruských energií. Vláda v Tokiu uvedla, že ruský projekt Sachalin-2 je důležitým zdrojem dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) do Japonska a dovoz ruské ropy je důležitý pro zajištění stabilního provozu a energetické bezpečnosti.

Dodávka ropy míří do Japonska v době, kdy Moskva zakázala vývoz ruské ropy a ropných produktů těm zahraničním odběratelům, kteří dodržují cenový strop na ruskou ropu. Japonsko minulý měsíc uvedlo, že dodávky z projektu Sachalin-2 budou z cenového limitu vyňaty.

Putin podepsal dekret, který převádí projekt Sachalin 1 pod ruskou správu

Zahraniční

Japonsko od invaze ruských vojsk na Ukrajinu výrazně snížilo dovoz ropy z Ruska, zejména z projektu Sachalin-1. Japonské rafinerie se snažily diverzifikovat dodávky.

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská unie a Austrálie od 5. prosince zavedly maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden podepsal dekret, který zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. Japonsko je rovněž členem G7.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vládního úředníka uvedla, že japonská vláda požádala pojišťovny v zemi, aby na sebe vzaly další rizika a pokračovaly v poskytování pojištění pro přepravce zkapalněného zemního plynu v ruských vodách i pro případ války.

Vláda tak reagovala na oznámení pojišťoven Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance a Mitsui Sumitomo Insurance, že od 1. ledna přestanou nabízet námořní válečné pojištění, které kryje škody na lodích způsobené válkou v ruských vodách.

Japonská vláda chce podle zmíněného úředníka zajistit, aby země i nadále dovážela LNG z ruského projektu Sachalin-2. Komplex na ostrově Sachalin, v němž mají podíly i japonské společnosti, se podílí na dovozu LNG do Japonska devíti procenty.

Rusko odpovídá na cenový strop zákazem dodávek ropy. Putin podepsal dekret

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám