Hlavní obsah

Podvodem naverbovali chudé Indy na frontu. Indie žádá, aby Rusové pustili její občany domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik desítek Indů bylo s příslibem vysokého výdělku podvodnými náborovými agenty nalákáno k boji na ukrajinské frontě. Jednoho z najatých Indů minulý týden zabila ukrajinská raketa, píší indická média. Rodiče ostatních „nedobrovolných dobrovolníků“ nyní požadují, aby je indická vláda přivedla zpět domů. K propuštění v úterý oficiálně vyzvalo i indické ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Rusko-indické protiteroristické cvičení

Článek

Indické ministerstvo zahraničí vyzvalo Rusko, aby propustilo zpět do vlasti Indy, kteří se podvodnými agenty nechali naverbovat do ruské armády. Podle deníku The Moscow Times má jít o více než sto lidí, kteří uzavřeli kontrakt s ruským ministerstvem obrany.

Padlým vojákem je Hemal Ashwinbhai. Jeho otec televizní stanici BBC sdělil, že mu syn volal každých pár dní, když se zrovna dostal k mobilní síti, a naposledy s ním mluvil 20. února. Tou dobou se nacházel přibližně 20 km za ukrajinskými hranicemi.

Na bojiště pod záminkou výcviku

Hemal byl jen jedním z Indů ve věku mezi 22 a 31 lety, kteří se nechali najmout jako „výpomoc armádního zřízení v Rusku“, které pak Rusové dle vyjádření jejich rodin vyslali na bojiště pod záminkou výcviku. Indické odhady počtu naverbovaných se liší. Zdroj z ruského ministerstva obrany tvrdí, že by jich měla být přibližně stovka. Ruská ambasáda v Dillí na žádost o sdělení počtu Indů sloužících na Ukrajině nereagovala.

To, že „někteří indičtí občané zaujali podpůrné pozice v ruské armádě“, potvrdilo i indické ministerstvo zahraničí. „Každý takový případ, na který bylo upozorněno indické velvyslanectví v Moskvě, je intenzivně řešen s ruskými úřady, a ty, na které bylo upozorněno ministerstvo, jsou řešeny s ruskou ambasádou v Novém Dillí. Několik Indů už proto bylo propuštěno,“ stojí ve vyjádření ministerstva. To na občany Indie také naléhalo, aby byli „řádně obezřetní a drželi se od tohoto konfliktu dál“.

Vlak v Indii jel přes 70 kilometrů bez strojvedoucího rychlostí až 100 km/h

Svět

Náborový poplatek přes 85 tisíc korun

Videa, na kterých muži vysvětlují, jak je náboroví agenti podvedli, šokovala jejich rodiny. Ty jsou všechny chudé. Příbuzní podvedených dobrovolníků jsou většinou pouliční prodavači nebo řidiči tuk-tuků. Přesto podle nich agenti od dobrovolníků požadovali náborový poplatek ve výši 300 tisíc rupií (v přepočtu 85 tisíc korun) s příslibem ruského pasu po pár měsících služby. Stejné taktiky ruští náboráři údajně využívají i ve Spojených arabských emirátech, Nepálu a na Srí Lance, přičemž v některých případech poplatky dosahují až čtyřnásobku.

„Můj osmadvacetiletý syn pracoval v balírně v Dubaji. Spolu se třemi kamarády viděli video od agenta, který nabízel práci v Rusku s platem až 100 tisíc rupií (zhruba 28 tisíc korun). Oni přitom brali ani ne polovinu, a tak si půjčili, aby mohli agentovi zaplatit poplatek 300 tisíc rupií (85 tisíc korun). Prosím přiveďte mého syna zpět,“ řekl indické redakci BBC otec jednoho z dobrovolníků, který se v Karnátace živí prodejem čaje a vajec z dvoukoláku. Z Ruska se zatím vrátil jediný takto podvedený dobrovolník.

Na atraktivní ohodnocení lákal například youtubový kanál BabaVlog, za nímž stojí Ind a ve videích mluví o dobrém výdělku na pozici „pomocníka“.

Oklamali nás. Prosím, dostaňte nás odsud

„V Moskvě jsme podepsali rusky psanou smlouvu a nevědomě se stali vojáky poslanými bojovat ve válce,“ říká na videu další Ind, který navíc ukazuje svou poraněnou pravou ruku a tvrdí, že ví o dalších dvou Indech zraněných v boji. „Oklamali nás. Prosím, dostaňte nás odsud. Jinak nás pošlou na frontu. Je tam dělostřelecká palba a všude padají drony. S bojem ve válce máme nulové zkušenosti. Do této situace nás dostali agenti,“ dodal.

Další dobrovolník z Kašmíru s indickými médii telefonicky mluvil o situaci, kdy spolu s ještě jedním Indem, devíti Nepálci a jedním Kubáncem uvízli v Mariupolu. Již při výcviku si přitom tento muž poranil nohu. „Velitel pořád říkal, ať střílíme pravou rukou, levou rukou, ať střílíme nahoru, střílíme dolů,“ popsal. „Zbraně jsem se předtím nikdy nedotkl. Byla extrémní zima a se zbraní v levé ruce jsem se nakonec střelil do nohy,“ uvedl ještě.

Jediný, komu se podařilo vyhnout se výcviku a vyslání na frontu, je Shaikh Mohammed Tahir z Ahmabádádu v Gudžarátu. Ten se minulý týden bezpečně vrátil do vlasti. „Pracoval jsem tam v dílně na autobaterie,“ řekl čtyřiadvacetiletý mladík médiím po svém návratu.

Problém s podvodnými nábory se dostal i do indického parlamentu, kde jej jako první vznesl poslanec Asaduddin Owaisi, který požaduje, aby vláda odvedené muže přivedla zpět. „Je šokující, že jsou někteří z nich na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou, aby bojovali po boku ruských sil,“ vyjádřil se pak k situaci lídr opozice Mallikarjun Kharge. „Někteří z pracovníků také řekli, že jim sebrali pasy a doklady, čímž tam uvízli a nejsou schopni se vrátit domů.“

Když ruská invaze před dvěma lety začala, objevily se zprávy o indických dobrovolnících v ukrajinských řadách. Přítomnost Indů na ruské straně byla poprvé hlášena až letos. Další Ind, který dříve sloužil v ruské armádě poblíž ukrajinských hranic, řekl, že armáda samotná nikoho nepodvádí a své smlouvy zveřejňuje volně na internetu. Jsou to jen lidé, kteří neumí rusky, na kom agenti podvodně vydělávají.

Německo mění oficiální označení Kyjeva. Nebude vycházet z ruštiny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám