Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení překročil 4300, situaci Japonců komplikuje mráz

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Podle posledních, ve středu vydaných údajů japonské policie si zemětřesení a tsunami v zemi vycházejícího slunce vyžádaly celkem 4340 obětí. Dalších 9083 lidí je nezvěstných. Počet mrtvých proto může překročit 13 000, uvedla ve středu televize SkyNews. Pohřešováno je na 500 cizinců.

Článek

Premiér Naoto Kan řekl záchranářům, s nimiž se setkal, podle agentury Kjódó: "Mohli bychom zachránit 26 000 lidí, ale počet těch, kteří jsou mrtví nebo nezvěstní, překročil 10 000." Do záchranné akce je nasazeno 80 000 vojáků, policistů a hasičů

Dopolední údaje uváděly 4164 mrtvých a 7834 nezvěstné, ještě v úterý se hovořilo o 3300 obětech. Nejvíce je postižena prefektura Mijagi s 2207 obětmi. V prefektuře Iwate zahynulo 1545 lidí a ve Fukušimě 533, uvedla televize NHK.

Pohřešováno je více než 500 cizinců, uvedlo japonské ministerstvo zahraničí. Snaží se je vypátrat za pomoci místních úřadů a policie, protože Japonsko má velmi pečlivě vedenou evidenci pobytu cizinců.

Situaci komplikuje zima 

Více než 440 000 tisíc lidí ztratilo střechu nad hlavou na severovýchodě ostrova Honšú a žijí v 2400 nouzových přístřeších.

Velkým problémem jsou nadále četné výpadky elektrické energie a vody. Bez vody je ve středu stále 320 000 domů ve Fukušimě, 290 000 v Mijagi, 110 000 v Iwate a 670 000 v Ibaraki. Vláda se snaží řešit situaci pomocí cisteren, kterých nasadila přes tři sta.

Zničená infrastruktura však dodávky zásob komplikuje, což se týká i evakuačních center.

Dalším problémem je mráz, v Japonsku nyní panuje zima s nočními teplotami okolo minus šesti stupňů ve Fukušimě a denními teplotami jen lehce nad nulou.  V některých oblastech dokonce sněžilo. Japonské domy zejména na vesnicích jsou špatně izolované a všude se topí elektrickou energií. Oteplit by se mělo až o víkendu.

Cizinci prchají

Ze strachu před radioaktivitou opouštějí Japonsko cizinci. "Je to jako v katastrofickém filmu. Dřív jsem si vždycky myslela, že něco takového se  nestane," řekla v Kjótu cestující z Itálie mířící na ósacké letiště. Snažila se Japonsko opustit i se dvěma dcerami. Její německý manžel zatím zůstává.

"Včera jsme se rozhodli, že odsud musíme pryč. Kvůli dětem," uvedla Italka pro agenturu DPA a dodala: "Všechno je to taková škoda. Byli jsme tu teprve dva měsíce a zrovna jsme se zabydleli."

"Riziko zůstat je prostě příliš vysoké," domnívá se Američan Frank, jenž se usadil ve městě Nagoja. "Člověk záření nevidí a necítí," upozorňuje podle ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám