Hlavní obsah

Akcie v Japonsku jsou jako na houpačce, nyní rostou a mažou ztráty

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Ceny akcií na burze v Tokiu ve středu podstatně zpevnily a smazaly část dosavadních vysokých ztrát, které jsou důsledkem ničivého zemětřesení a vážných potíží jaderné elektrárny Fukušima. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavní index Nikkei stoupl o šest procent, což představuje největší vzrůst od minulého května. Analytici očekávají, že propad o 17 procent během dvou dnů, nejhorší od roku 1987, se bude postupně vyrovnávat.

Mnoho firem totiž dostane zakázky na obnovu poničené infrastruktury. V zájmu investorů byly i akcie automobilek a firem na výrobu elektroniky. Zpevnily akcie Toyoty, Sony či ocelárny Kobe Steel. Automobilka Toyota však ve středu uvedla, že všech svých 12 hlavních montážních závodů nechá uzavřených do 22. března. Od čtvrtka hodlá obnovit výrobu v sedmi továrnách na náhradní díly ve středním Japonsku.

Zprávy o novém požáru v jaderné elektrárně Fukušima a dalších zemětřeseních v oblasti Šizuoky nicméně tlumí přehnaný optimismus.

O uklidnění trhů se snaží i japonská centrální banka (BoJ), která do ekonomiky napumpovala podle serveru BBC další 3,5 biliónu jenů (přes 755 miliard korun). Během předešlých dvou dnů BoJ uvolnila na finanční trhy už 23 biliónů jenů (téměř pět biliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám