Hlavní obsah

Situaci zvládneme, prohlásil v televizi japonský císař

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský císař Akihito vystoupil ve středu v televizi, aby národ utěšil po ničivém zemětřesení a tsunami, které na severovýchodě země zabily tisíce lidí, statisíce připravily o domovy a navíc zapříčinily jadernou havárii v elektrárně Fukušima 1. Akihito řekl, že se modlí za bezpečnost co nejvíce lidí a Japonce vyzval k vzájemné soudržnosti.

Foto: Reuters

Císař Akihito v japonské televizi

Článek

„Modlím se za bezpečnost co nejvíce lidí. Upřímně doufám, že situaci zvládneme tak, aby se nehoršila. Z celého srdce doufám, že se lidé budou ruku v ruce jeden k druhému chovat s ohledy a překonají tyto těžké časy,“ řekl 77letý císař. Dodal, že „rozsahem bezprecedentní“ problémy v jaderné elektrárně Fukušima byly nepředvídatelné a on jimi byl „hluboce znepokojen“.

Kvůli císařově prvnímu vystoupení od páteční živelné katastrofy přerušily hlavní televize plánované vysílání.

Agentura Reuters upozornila, že Akihito s císařovnou Mičiko se objevují na veřejnosti sporadicky, ovšem nezřídka v těžkých časech, aby byli Japoncům oporou. Osobně například navštívili v roce 1995 přístav Kóbe, poté, co ho v roce 1995 poničilo zemětřesení a připravilo o život 6400 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Japonsku po zemětřesení nacházejí další mrtvéVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Japonské akcie spadly o deset procent

Japonské akcie během úterý zareagovaly na další explozi v jaderném komplexu Fukušima. Oslabily o 10,6 procenta. Trh se obává vývoje po explozi a zvýšení...

Tokio zachvátila panika kvůli zvýšené radiaci

Japonské hlavní město zachvátila panika a obavy z příchodu radioaktivního mraku z jaderné elektrárny Fukušima 1, kde po pátečním zemětřesení došlo ke čtyřem...

Výběr článků

Načítám