Hlavní obsah

Nejezděte do Ruska, teď nás tam nemají rádi, varuje Kyrgyzstán své občany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyrgyzské ministerstvo zahraničí nabádá občany země, aby pokud možno necestovali do Ruska. Důvodem je páteční teroristický útok v Crocus City Hall u Moskvy, ze kterého ruské úřady viní migranty ze středoasijských zemí převážně obývaných muslimy. Nárůst nepřátelství proti imigrantům nyní pociťují statisíce lidí, kteří do Ruska přišli za prací.

Foto: Profimedia.cz

Kyrgyzové vzdávají čest obětem teroristického útoku v Crocus City Hall

Článek

V Rusku pracují statisíce Tádžiků, Uzbeků a Kyrgyzů. Někteří z nich už se podle agentury Reuters nechali slyšet, že jim páteční útok výrazně ztížil pracovní podmínky. Někteří ruští pasažéři prý dokonce odmítají nasednout do taxíku řízeného Tádžikem.

Proto kyrgyzské ministerstvo zahraničí vydalo tento týden vyjádření, kterým apelovalo na občany země, aby do Ruska cestovali, jen pokud to bude nutné. V případě, že tam budou muset vycestovat, mají u sebe neustále mít všechnu potřebnou dokumentaci a řídit se pokyny ruské policie.

V úterý ruský soud ve spojení s pátečním teroristickým útokem poslal do předběžné vazby i jednoho muže narozeného právě v Kyrgyzstánu. Zbylými sedmi podezřelými jsou Tádžikové, z nichž čtyři měli útok přímo vykonat. Těm měl obviněný Kyrgyz poskytnout ubytování. Videa a fotografie obviněných ukazují jasné známky mučení, ale Kreml se k této záležitosti odmítá vyjadřovat.

K útoku v koncertní síni Crocus City Hall se již přihlásila odnož Islámského státu, ale žádné z pachatelů neidentifikovala. Masakr si vyžádal 139 mrtvých a 182 zraněných. Kreml nadále z podílu na teroristickém útoku obviňuje Ukrajinu a představitele Západu.

Právníci přidělení obviněným z masakru u Moskvy dostávají výhrůžky odřezáním uší

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám