Hlavní obsah

Právníci přidělení obviněným z masakru u Moskvy dostávají výhrůžky odřezáním uší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokáti, kteří u soudu hájí obviněné z pátečního masakru v Krasnogorsku u Moskvy, dostávají výhrůžky. „Naléhají na ně, aby se odmítli zúčastnit procesu. Vyhrožují, že jim jinak uříznou uši a že se s nimi a jejich rodinami vypořádají dalšími hroznými způsoby,“ napsala členka ruské prezidentské rady pro lidská práva Eva Merkačjevová v listu Moskevskij komsomolec.

Ruští záchranáři ukončili pátrání po obětech v troskách koncertní haly.Video: AP

 
Článek

„Velký teroristický útok v Crocus City Hall vyvolal ve společnosti obrovské pobouření. Ale je to test právní kultury. Dostaneme se přes to? Možná je to jedna z hlavních výzev naší doby,“ upozornila Merkačjevová ve svém příspěvku.

Agentura TASS už dříve napsala, že žádný právník se dobrovolně nepřihlásil, aby obviněné z masakru v Krasnogorsku obhajoval. Zatčení tak dostali státem přidělené advokáty ex offo. „Překvapivě i mezi lidmi s právnickou licencí se najdou ti, kteří si myslí, že to měli odmítnout. Háček je v tom, že to je prakticky nemožné,“ napsala nyní Merkačjevová.

Za útokem u Moskvy stojí na 95 procent Islámský stát. Pochybnosti ale zůstávají

Evropa
Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Soud s obviněnými z teroristického útoku v ruském Krasnogorsku

Dodala, že právníci na počátku dostali dokument, kde bylo uvedeno jen příjmení obviněného bez dalších podrobností, přičemž jména obviněných ze střelby v Crocus City Hall nebyla zpočátku veřejně známá. Ve chvíli, kdy advokát obhajobu přijme, už podle ní Merkačjevové nelze couvnout. „Advokáti teroristů nemohli odmítnout své klienty, aniž by riskovali svou právnickou licenci. Pokud by navíc všichni právníci odmítli, nemuselo by dojít k samotnému soudnímu procesu,“ dodala Merkačjevová.

Kreml mučení komentovat nechtěl

Čtyři obvinění z teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall byli zatčeni v noci na 25. března, několik hodin po masakru, který si podle poslední bilance vyžádal 139 mrtvých a množství zraněných. Obviněná čtveřice Tádžiků, Dalerjon Barotovič Mirzojev, Sajdakrami Murodali Račabalizoda, Muhammadsobir Fajzov a Šamsudin Fariduni, se před soudem objevila s těžkými podlitinami.

Jeden byl přivezen na invalidním vozíku, další měl ovázané ucho, které mu podle nepotvrzeného videa kolujícího na internetu uřízli po zatčení. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později odmítl odpovědět na dotaz, zda byli zatčení mučeni.

V souvislosti s útokem v Krasnogorsku, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, bylo také zatčeno dalších nejméně osm lidí, kteří čelí podezření, že teroristům pomáhali.

Ukrajina spojencem islamistů? Když on Zelenskyj je takový zvláštní Žid, argumentuje Peskov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám