Hlavní obsah

„Ne válce!“ Pohřeb Navalného se proměnil v demonstraci proti konfliktu na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Videa z Moskvy ukazují, že zatímco v kostele Ikony Matky Boží probíhal pohřební obřad Alexeje Navalného, tisíce Rusů v policejním obležení skandovaly kromě jména zesnulého a hesla „Putin je vrah“ také „Ne válce“. Jde o jeden z největších projevů ruského odporu proti konfliktu na Ukrajině od jeho začátku před dvěma lety.

Ne válce nebo Putin je vrah skandovaly davy lidí, které se přišly rozloučit s Navalným.Video: X/@Gerashchenko_en, Reuters

 
Článek

Navalnyj byl předním kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina, ale to, že se právě jeho pohřeb stal příležitostí pro protest proti válce na Ukrajině, je pozoruhodné. Jak píše večerník Le Monde, Navalného pozice vůči Ukrajině byla vždy nejasná.

Když Putin anektoval v roce 2014 Krym, Navalnyj o tom mluvil jako o porušení mezinárodních norem, ale zároveň Ukrajincům vzkázal, ať si nedělají iluze, protože „Krym zůstane součástí Ruska“. Proto Ukrajinci na jeho smrt reagovali spíše ironickým vtipkováním než jeho oplakáváním.

Navalnyj přitom rok po zahájení války na Ukrajině ruskou invazi odsoudil. Označil ji za nevyprovokovanou agresivní válku, která Rusko uvrhla na dno. Řekl, že Moskva směřuje k nevyhnutelné porážce, po níž by měly následovat reparace Ukrajině, návrat k hranicím z roku 1991 a změna politického systému v Rusku. Tím v podstatě uznal, že Krym by měl zůstat Ukrajině.

Navalnyj: Rusko nevyhnutelně směřuje k porážce

Válka na Ukrajině

Fronta na pohřeb dlouhá přes kilometr

Ruské telegramové účty tvrdí, že fronta lidí, kteří se se zesnulým opozičníkem přišli rozloučit, byla dlouhá více než kilometr. Co se děje uvnitř kostela, vidět nemohli, protože policie dle vyjádření Navalného spolupracovníků v oblasti blokovala telefonní signál.

Tam přítomní včetně Navalného matky Ljudmily položili na tělo zesnulého červené a bílé květiny a drželi hořící svíčky.

Truchlící přicházejí k otevřené rakvi s tělem Navalného.Video: AP

Navalnyj zemřel 16. února ve věku 47 let ve vězeňské kolonii za polárním kruhem. Jeho smrt spustila vlnu obvinění, že byl zavražděn. Kreml popírá, že by byl do úmrtí jakkoliv zapleten. Navalného vdova Julija již dříve Kreml a moskevského starostu Sergeje Sobjanina obvinila, že se snažili veřejnému pohřbu jejího manžela zabránit.

Lidé s květinami ke kostelu stojícímu v části Moskvy, kde Navalnyj dříve žil, dorazili se značným předstihem. Následně klidně čekali na začátek ceremoniálu. Mohutná vlna skandování se spustila až s příjezdem Navalného ostatků.

Nepovolená shromáždění porušují zákon, uvedl Kreml k  Navalného pohřbu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám