Hlavní obsah

Nepovolená shromáždění porušují zákon, uvedl Kreml k  Navalného pohřbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v souvislosti s pátečním pohřbem ruského opozičníka Alexeje Navalného připomněl, že nepovolená shromáždění porušují zákon. Informuje o tom ruský list Kommersant. Pohřeb Navalného, který ve věku 47 let zemřel v trestanecké kolonii, se koná v Moskvě, pietní shromáždění ale probíhají ve městech po celém Rusku.

Foto: Stringer, Reuters

Lidé v Moskvě přihlížejí pohřbu Alexeje Navalného.

Článek

„(…) Připomínáme, že existuje zákon, který se musí plnit. Jakákoli nepovolená shromáždění budou v rozporu se zákonem, podle čehož budou ti, kdo se jich účastní, hnáni k odpovědnosti,“ prohlásil podle listu Kommersant Peskov, který také dodal, že Kreml nepovažuje Navalného za politickou osobnost.

Pohřeb Alexeje Navalného začal v pátek po poledni v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino na jihovýchodě Moskvy. Pohřben bude na Borisovském hřbitově.

Foto: Stringer, Reuters

Podporovatelka Alexeje Navalného před kostelem, kde proběhlo poslední rozloučení s opozičním politikem

Před moskevským chrámem se před začátkem pohřbu shromáždilo několik tisíc lidí. Policisté už dříve prostory ohradili kovovými zábranami, v okolí jsou podle místních médií vozy pro převoz zatčených.

Lidé stáli v dlouhé frontě a skandovali Navalného jméno.

Davy lidí, kteří se přišly rozloučit s Navalným, skandovali jeho jménoVideo: Reuters

V chrámu se v předstihu objevily plakáty upozorňující na zákaz pořizování obrazového a zvukového záznamu. Nad oltářem je kamera. Ruské úřady už dříve varovaly školáky a studenty před „účastí na nepovolených shromážděních“.

Foto: Stringer, Reuters

Lidé skopli zábrany poté, co z chrámu odjela rakev s tělem Navalného

Navalnyj byl pochován na Borisovském hřbitově v Moskvě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám