Hlavní obsah

Naší planetě jde o život, řekl Biden na klimatické konferenci. V publiku se zvedli aktivisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální klimatická krize představuje existenční hrozbu pro naši planetu, řekl v pátek americký prezident Joe Biden v projevu na klimatické konferenci OSN (COP27) v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Delegáty konference šéf Bílého domu ujistil, že Spojené státy na tuto výzvu reagují s naléhavostí.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Protest klimatických aktivistů v Egyptě během projevu amerického prezidenta Joea Bidena

Článek

„Klimatická krize se týká lidské bezpečnosti, ekonomické bezpečnosti, environmentální bezpečnosti, národní bezpečnosti a samotného života planety,“ uvedl Biden a poté nastínil kroky, které Spojené státy, druhý největší producent skleníkových plynů na světě, podnikají.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Joe Biden hovoří na klimatickém summitu.

Americký prezident se také omluvil za to, že USA před jeho nástupem do funkce dočasně odstoupily od pařížské klimatické dohody. Tou se vůdci zemí z celého světa zavázali udržet zvyšování teploty „výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně“ v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Podle Bidena Spojené státy splní emisní cíle do roku 2030. 

Při Bidenově projevu se postavilo několik demonstrantů s transparentem, uvedla agentura Reuters. Prezidentovu řeč však nepřerušili. Podle záběrů z místa roztáhli transparent s nápisem „Lidé vs. fosilní paliva“.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Protest klimatických aktivistů v Egyptě během projevu amerického prezidenta Joea Bidena

Biden se o obhajobě poradí se ženou, s oznámením počká

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám