Hlavní obsah

Karzáí jedná s vedením Tálibánu o míru

Novinky, rei
Kábul

Zástupci afghánské vlády a povstaleckého hnutí Tálibán vyjednávají o míru. Podle středečního vydání listu The Washington Post (WP) se jedná o schůzky na nejvyšší úrovni a zástupci Tálibánu mají plnou moc hovořit za nejvyšší vedení rebelů včetně jejich vůdce mully Umara.

Článek

Deník se při tvrzení odvolává na afghánské a arabské zdroje. Upozorňuje, že to není poprvé, co se vláda prezidenta Hámida Karzáího snaží s táliby domluvit. Rozhovory, které se snažila zprostředkovat Saúdská Arábie, ztroskotaly více než před rokem. Tehdy ale vláda jednala s umírněnými představiteli Tálibánu, nikoliv s jeho špičkami.

“Velmi, velmi vážně se snaží najít společné řešení,” potvrdil WP jeden ze zdrojů.

Tálibán dosud odmítal jakákoliv jednání, dokud z Afghánistánu neodejde poslední cizí voják. Nyní prý připouští zastoupení svých členů ve vládě a dohodu o časovém plánu stažení vojsk USA a NATO.

“Vedení ví, že zůstane stranou. Ví, že se do jeho řad dostávají radikálnější elementy, které se vymykají kontrole. Zjišťují, že i když by uspěli ve válce, nebudou v pozici vítězů,” citoval americký list další zdroj, který se účastní rozhovorů. Stejně jako půl tuctu dalších potvrdil, že jednání jsou v počáteční fázi.

Reklama

Výběr článků

Načítám