Hlavní obsah

Francie a Itálie se přetahují o Libyi

Právo, Josef Kašpar, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občasné ostré útoky italského ministra vnitra Mattea Salviniho (45) na Francii se netýkají pouze její neochoty přijímat migranty přicházející po pevnině (v Alpách či na pobřeží) i přes moře, ale skrývají i další jablko sváru ve vztazích mezi oběma zeměmi. Rivalita, která již v roce 2011 vedla k útoku na režim libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, nepolevuje, jen na sebe vzala jinou podobu.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy (63) se za podpory britského premiéra Davida Camerona (51) pokusil učinit z Francie nejužšího evropského partnera Libye. Dělo se tak na úkor Itálie, která z historických – Libye byla v letech 1911 až 1943 italskou kolonií – a zeměpisných důvodů zde hrála první housle. Intervence vedla k pádu a smrti Kaddáfího a dnešní chaotické situaci.

To ale Francouze, jak se zdá, neodradilo. Zatímco Itálie podporuje především tripolskou vládu premiéra Fajíze Sarrádže (58), kterou uznala i OSN, Francie sází na vládu generála Chalífy Haftara (61) v Tobrúku.

V okamžiku, kdy se italská ministryně obrany Elisabetta Trentaová (51) nacházela v Tripolisu na setkání s vedoucími představiteli státu, francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian (71) se v Tobrúku radil s generálem Haftarem, který se netají snahou získat kontrolu nad celou zemí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Libyjský vojenský vůdce Chalífa Haftar

Francie pošilhává po vojenské základně

Haftar má výhodu v tom, že klíčové ropovody a plynovody ústí nedaleko Tobrúku na pobřeží Středozemního moře.

Na zařízení často útočí různé zločinecké gangy. Le Drian na pomoc Haftarovi navrhl zřízení francouzské vojenské základny v této oblasti.

Foto: Právo

„To by z naší strany znamenalo bojkot snah o pacifikaci Libye,“ nechala se vzápětí slyšet Trentaová.

Haftar může dělat drahoty

Navíc Francie usiluje o to, aby se v Libyi konaly volby do parlamentu už letos na podzim.

„Domníváme se, že jde o příliš brzký termín, protože početné oblasti země zůstávají pod kontrolou různých zločineckých gangů těžících z obchodu s migranty. Volby by mohly vést k rozkolu země a dalším problémům. Máme mimořádný zájem na uklidnění situace v Libyi a vynaložíme k tomu veškeré síly,“ prohlásil Giuseppe Perrone (64), italský vyslanec v Tripolisu.

Na žádost Bruselu Perrone navštívil také některé sběrné tábory v Libyi a přesvědčil se osobně o tom, že v početných případech je situace migrantů opravdu neúnosná a nelidská.

„Požádáme o to, aby většina z 500 miliónů eur, které Brusel uvolnil na pomoc Africe, zamířila do Libye ke stabilizaci země a zlepšení situace migrantů,“ komentoval ministr vnitra Salvini, který má v úmyslu sejít se s generálem Haftarem ve snaze přesvědčit ho, že pouze kompromis s tripolskou vládou může situaci uklidnit.

Ambiciózní Haftar má ale důležité spojence – nejen Francii, ale i sousední Egypt, což jen zvyšuje jeho politickou váhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám