Hlavní obsah

Kim pojede za Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severokorejský lídr Kim Čong-un se chystá do Ruska. Ve Vladivostoku by měl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem později v září jednat o dodávkách zbraní. S odkazem na své zdroje o tom v pátek informoval server amerického deníku The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský lídr Kim Čong-un vystupuje z vlaku. Archivní snímek z roku 2019

Článek

Rusko by od Severní Koreje rádo získalo zbraně, které by mohlo využít na ukrajinském bojišti. Cesta Kim Čong-una do Vladivostoku, zřejmě obrněným vlakem, by měla předjednaný obchod završit, píše The New York Times s odkazem na své zdroje z amerických armádních zdrojů a kruhu spojenců USA.

Konkrétně by měl Putin od Kim Čong-una získat potvrzení o dodávkách dělostřelecké munice a protitankových střel. Rusko by mělo Severní Koreji na oplátku poskytnout vyspělou technologii pro satelity a jaderné ponorky a navrch přidat potravinovou pomoc, uvádí dále americký list.

Lídr Severní Koreje do zahraničí takřka nejezdí, což je dáno jednak diplomatickou izolovaností poslední stalinistické země světa a jednak jeho obavami o vlastní bezpečnost. Právě kvůli obavám o život Kim jako obvykle nepoletí, ale pravděpodobně pojede speciálně upraveným obrněným vlakem.

KLDR simulovala taktický jaderný útok. Opět

Zahraniční

Setkání Kim Čong-una a Vladimira Putina by se mělo podle informací citovaného deníku odehrát na pozadí Východního ekonomického fóra. To se bude na ruském dálném východě konat od 10. do 13. září. Zda se pak Lídr KLDR vydá i do Moskvy, což by ale v případě cesty vlakem trvalo několik dní, není jasné. Podle NYT ale není Kimova návštěva ruského hlavního města vyloučena. Možné je také to, že by udělal výjimku a z Vladivostoku do Moskvy by letěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám