Hlavní obsah

Čínská stíhačka se přiblížila na tři metry k americkému bombardéru B-52

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská stíhačka Shenyang J-11 se v úterý nad Jihočínským mořem nebezpečně přiblížila k americkému strategickému bombardéru B-52. Americké ozbrojené síly akci označily za nebezpečnou a varovaly, že vzdálenost byla tak malá, že hrozila kolize.

Čínská stíhačka se na tři metry přiblížila k letounu B-52, uvedla armáda USAVideo: Reuters

 
Článek

Čínská stíhačka se podle amerického indopacifického velitelství při noční akci přiblížila „nadměrnou nekontrolovanou rychlostí a letěla pod a před B-52 ve vzdálenosti do tří metrů, což dostalo obě letadla do nebezpečí kolize.“

„Jsme znepokojeni, že si pilot neuvědomoval, jak blízko byl kolizi,“ dodalo ve čtvrtek americké indopacifické velitelství.

Dvoumotorový Shenyang J-11 je určen k vybojování vzdušné nadvlády, jde o mírně upravený Suchoj Su-27, který Číňané dále vyvíjeli.

Číně vadí americké ukazování svalů

Čínské ministerstvo zahraničí se snažilo shodit vinu za incident na Spojené státy. Označilo přelet amerického letadla přes Jihočínské moře za záměrnou provokaci. „Americká vojenská letadla uletí tisíce mil k čínskému prahu, aby ukazovala svaly,“ řekla mluvčí ministerstva Mao Ning. „To je zdroj bezpečnostních hrozeb na moři a ve vzduchu a nepřispívá to k regionálnímu míru a stabilitě.“

Spojené státy opakovaně uvádějí, že jeho stroje v oblasti provádějí „rutinní zákonné operace“. Pohybují se nad mezinárodními vodami.

Čína si klade nijak nepodložené nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře, a to i na úkor Filipín, byť v jejich případě mezinárodní arbitráž v Haagu označila nákroky Pekingu za neoprávněné. Čína v Jihočínském moři na sporných ostrovech a mělčinách buduje umělé ostrovy se základnami.

Po posledním konfliktu mezi loděmi čínské a filipínské pobřežní stráže zopakoval americký prezident Joe Biden, že Washington dodrží svůj závazek bránit Filipíny.

Peking na to reagoval, že USA nemají žádné právo se vměšovat do sporů mezi ČLR a Manilou: „Americký závazek obrany Filipín by neměl podkopávat čínskou suverenitu ani podporovat nezákonné nároky Filipín. Čína bude pokračovat v rázných opatřeních na udržení své národní suverenity, bezpečnosti a územní celistvosti,“ uvedla Mao Ning.

Čínské lodě blokovaly filipínské, narážely do nich

Svět

Čína staví přistávací dráhu na sporném ostrově v Jihočínském moři, ukazují satelitní snímky

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám