Hlavní obsah

Čína staví přistávací dráhu na sporném ostrově v Jihočínském moři, ukazují satelitní snímky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína zřejmě buduje přistávací dráhu na sporném ostrově Triton v Jihočínském moři, který si nárokují také Vietnam a Tchaj-wan. Záměr Pekingu naznačují satelitní snímky společnosti Planet Labs, které zveřejnila agentura AP.

Satelitní snímky ukazují výstavbu přistávací dráhy na ostrově TritonVideo: AP

 
Článek

Triton patří mezi hlavní ostrovy Paracelského souostroví. Analýza AP ukazuje stavbu přistávací dráhy dlouhé více než 600 metrů. Takto dlouhá ranvej by byla dostatečná například pro drony, stíhačky či bombardéry by však na ní přistát nemohly.

Na snímcích Planet Labs jsou patrné také stopy vozidel. Práce se zdají být ještě v rané fázi. Triton je nejjižnějším a nejzápadnějším ostrovem souostroví. Je zhruba stejně vzdálený od pobřeží Vietnamu a čínské provincie Chaj-nan. Pod kontrolou Číny je od roku 1974.

Na Tritonu byly už před začátkem budování přistávací dráhy (podle satelitních snímků nezačalo dřív než v únoru letošního roku) k dispozici heliport a menší přístavy. Na dvou polích lze vidět hvězdu z čínské vlajky a srp s kladivem, které představují symboly vládnoucí komunistické strany.

Peking již v minulosti začal s výstavbou vojenských zařízení na dalších sporných ostrovech v Jihočínském moři. Podrobnosti neposkytl. Tvrdí však, že jakákoli práce na ostrovech je navržena tak, aby zlepšila bezpečnost plavby. Nařčení, že militarizuje vodní cesty, Peking odmítá.

Napětí kolem Jihočínského moře se v posledních měsících zvýšilo. Filipíny obvinily čínská plavidla z nebezpečného a agresivního chování, včetně střelby vodním dělem a laserem vojenské kvality na lodě pobřežní hlídky. V březnu Filipíny rozšířily přístup USA ke svým vojenským základnám, čímž umožnily Washingtonu snadněji monitorovat čínskou aktivitu v Jihočínském moři.

USA a Filipíny zahájily největší společné vojenské cvičení

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám