Hlavní obsah

KLDR vypálila čtyři rakety, tři dopadly do japonských vod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Tokio

Severní Korea vypálila v pondělí ráno čtyři balistické rakety. Všechny dopadly do moře, tři do výlučné ekonomické zóny Japonska. Oznámil to to japonský premiér Šinzó Abe, jenž čin ostře odsoudil. KLDR nedávno pohrozila odvetou, když Jižní Korea a Spojené státy zahájily ve středu společná vojenská cvičení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry z dřívějších severokorejských raketových testůVideo: Reuters

 
Článek

„Vystřelení (raket) je jasně v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Je to extrémně nebezpečný čin,” prohlásil podle agentury Reuters Abe v parlamentu. Japonské úřady zatím nezaznamenaly žádné škody způsobené severokorejskou akcí.

Jihokorejští vojenští činitelé uvedli, že rakety byly odpáleny ze střelnice Tongčang-ri z oblasti, kde KLDR hraničí s Čínou, odkud mohou startovat i mezikontinentální balistické rakety. Jihokorejský generální štáb podle agentury Jonhap dodal, že je nepravděpodobné, že by šlo o tento druh raket. Střely podle něj doletěly přibližně 1000 kilometrů daleko. a dopadly do Japonského moře.

Podle jihokorejského generálního štábu byly zřejmě vystřeleny na protest proti probíhajícímu jihokorejsko-americkému vojenskému cvičení, které začalo v únoru. KLDR tvrdí, že jde o nácvik invaze do Severní Koreje.

Foto: Kim Hong-Ji, Reuters

Jihokorejská televize ohlašuje další severokorejskou provokaci.

Jihokorejský premiér a prozatímní prezident Hwang Kjo-an svolal kvůli incidentu bezpečnostní poradu.

Tvrdá slova z Washingtonu

Test odsoudily i USA. „Spojené státy tvrdě odsuzují dnešní start balistických raket, který porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN, jež zakazuje Severní Koreji používat balistické rakety.,“ řkl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner.

Zdůraznil, že USA použijí všechny prostředky, aby daly KLDR jasně najevo, že takovéto provokace jsou nepřijatelné a a podniknou kroky které ukáží, že za tyto nezákonné kroky ponesou následky. Vyzval KLDR, aby zanechala provokativních akcí a upustila od slovních výhrůžek.

Potvrdil, že USA budou vždy chránit své spojence: „Tváří v tvář těmto hrozbám zůstává náš závazek bránit spojence včetně Korejské republiky a Japonsko ocelově pevný.“

Jedna severokorejská střela dopadla do Japonského moře 12. února. Také tehdy USA, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám