Hlavní obsah

Čína je zděšena, jak Putin sjednotil Západ, říká šéf CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vývoj války na Ukrajině zneklidnil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, uvedl na konci týdne ve Washingtonu pro list The Financial Times ředitel americké zpravodajské služby CIA Bill Burns. Podle něj má čínský prezident rád předvídatelnost a znepokojuje ho konsolidace Západu.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Prezidenti Činy a Ruska Si ťin-pching a Vladimir Putin. Archivní foto.

Článek

„Si Ťin-pching je trochu zneklidněn poškozením reputace, které může postihnout Čínu v souvislosti s brutalitou ruské agrese proti Ukrajině, a je jistě znepokojen ekonomickou nejistotou, již válka vyvolala,“ řekl Burns. Zdůraznil, že Si se hlavně „zaměřuje na předvídatelnost“.

Čínští technologičtí giganti se nenápadně stahují z Ruska

Ekonomika

Zmínil také, že rusko-čínské „přátelství bez hranic“ zmiňované před agresí ve skutečnosti své limity má. Čína byla podle Burnse zděšena tím, že „to, co Putin udělal, sbližuje Evropany a Američany“.

Ředitel CIA vyjádřil názor, že Čína pečlivě zkoumá, jaké poučení by si měla z invaze vzít, co se týká Tchaj-wanu. „Ani minutu si nemyslím, že by to nahlodalo Siovo odhodlání získat kontrolu nad Tchaj-wanem,“ řekl Burns.

V Číně se už objevily názory, že by možná bylo lepší dát od Ruska raději ruce pryč než s ním utužovat vazby.

I slábnoucí mocnosti jsou nebezpečné

Burns současně přiznal nebezpečí ze strany Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina: „Velmi znepokojivým způsobem to demonstrovalo, že zanikající mocnosti mohou být přinejmenším tak rušivé jako ty vznikající.“

Putin se nenechal odradit od pokračování války ani tím, že druhá fáze konfliktu na Donbasu je „přinejmenším stejně riskantní, nebo ještě riskantnější“ než první fáze, kdy Rusko neúspěšně mířilo na Kyjev a Černihiv.

„Putin si myslí, že si nemůže dovolit prohrát, takže sázky jsou v této fázi vysoké. Domnívám se, že je přesvědčen, že když je teď zdvojnásobí, umožní mu to dosáhnout pokroku,“ domnívá se šéf CIA.

Zdůraznil, že byť nemá americká zpravodajská služba „důkazy“, že by plánovalo Rusko nasadit taktické jaderné zbraně, nelze ale tuto možnost brát na lehkou váhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám