Hlavní obsah

Budu ministrem, tvrdí Krejčíř svému obhájci. Ten ho chce dát vyšetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Obhájce Radovana Krejčíře James Grant požádal v úterý soud, aby se jeho mandantovi umožnil psychiatrické vyšetření. Podle něj trpí uprchlý český podnikatel bludy, je prý přesvědčen, že mu cizí země nabízejí post ministra, nerozumí platbám za právní služby a je pod vlivem směsi léků, uvedl server IOL.

Radovan Krejčíř u soudu

Článek

Grant zdůvodnil svou žádost tím, jak se Krejčíř chová a co mu říká. Po patnácti setkáních mu nebyl mandant schopen dát jasné instrukce nebo mu říci, na co se má soustředit. Místo toho mu sdělil, že na procesu, kde čelí obvinění z podílu na vraždě, nesejde, protože mu volal prezident cizí země a nabídl mu post ministra.

Také prý nepochopil, že má za právní služby zaplatit, což je další důkaz toho, že se nemůže účastnit soudu. Kvůli tomu Grant v pátek oznámil, že Krejčíře nebude dál hájit, přesto ale podal žádost o vyšetření.

Krejčíř na dotaz potvrdil, že neviděl psychiatra od února. Řekl, že od rodiny dostává léky na bipolární poruchu a deprese.

Jen zdržuje, míní žalobce

Státní zástupce Lawrence Gcaba po podání žádosti o vyšetření namítl, že jde jen o zdržovací taktiku. Gcaba prohlásil, že v pátek poté, co Grant složil funkci obhájce, byl Krejčíř schopen dát najevo zářné schopnosti uvažování a minulý týden dal zcela jasné a pochopitelné instrukce jinému advokátovi.

Gcaba předložil u soudu dopis, který stát obdržel od jiného Krejčířova právníka z České republiky. Podle IOL se dokument pravděpodobně váže ke Krejčířově snaze docílit vydání do České republiky, kde by si měl odsedět tresty uložené jihoafrickou justicí. Má si odsedět 35 let za vraždu.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Minulý týden server IOL informoval, že Krejčíř požádal jihoafrický Nejvyšší soud o revizi rozhodnutí, zda může být vydán do České republiky. Průtahy způsobovala Krejčířova žádost o azyl v JAR, kterou ale letos Čech stáhl. Zrušení žádosti o azyl by změnilo Krejčířovu pozici před českými soudy. Krejčíř je v Česku stíhán jako uprchlý, což je pro něj nevýhodné. Zrušením žádosti o azyl a vydáním do ČR by mohl dosáhnout na opětovné projednání podvodů, za které už byl odsouzen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám